Taylor Swift két legyet ütött egy csapásra. Az amerikai popsztár nyílt levele után az Apple változtatott üzleti modelljén.

Igazán nem mondható, hogy az Apple lassan reagál. Taylor Swift amerikai énekesnő vasárnap nyílt levélben jelentette be, hogy  visszavonja 1989 című lemezét a cég új zenei szolgáltatásától, az Apple Musictól.

Az Apple üzleti modellje szerint a forgalmazás első három hónapja alatt a zenészeknek nem fizetne semmit, míg a felhasználóknak ez az időszak ingyenes.

Az Apple már hétfőn jelezte, hogy változtat a rendszeren, és az első három hónapban is fizet a muzsikusoknak. Mint bejelentették, a három ingyenes hónap után eleve magasabb jogdíjat fizetett volna a cég. Ez most úgy változott, hogy az első három hónapért is jár a pénz, majd a magasabb jogdíj is marad. Swift így két legyet ütött egy csapásra. Már ha úgy dönt, hogy albuma visszakerül az Apple-höz.

A cég zeneletöltési szolgáltatása június 30-án indul, három hónap után a havi díja 9,99 dollár lesz személyenként, vagy 14,99 dollár, ha család regisztrál a szolgáltatásra. A befolyt díjak 70 százalékát szánja az Apple a zenészek jogdíjára.

Taylor Swift a jó hírrel a tarsolyában kedden kezdi meg világkörüli turnéjának brit szakaszát, amelynek állomásai: Glasgow, Manchester és London. Az Apple Music vezérének telefonhívására udvariasan reagált, megköszönte a döntést, de ettől még nem változott a véleménye: a zene-streaming elleni harc élharcosa marad. Biztos ugyanis benne, hogy a letöltések hazavágják a lemezeladásokat.