Nagy leütésekkel zárta a BÁV Zrt. a karácsonyi ékszer- és a Zsolnay műtárgyakkal gazdagított ezüst aukcióját.

A licitharcok eredményeként olykor a kikiáltási ár négy-ötszörösén keltek el a briliánssal és drágakövekkel ékített ékszerek és a márkás férfi karórák. A kisebb értékű, de rendkívül igényes kivitelezésű ékszerek épp oly kelendőek voltak, mint korunk nagy ékszercégeinek modern darabjai. Egy fekete briliánssal ékített fehérarany gyűrűért a kikiáltási ár tízszeresét: több mint kétmillió forintot fizettek. Az 1930-as évekből eredeti dobozában megőrzött gyémántokkal és brillekkel ékített garnitúra is egy millió forintért kelt el. A férfi ékszerek is élénk licitharc után találtak gazdára. Az aukció utolsó blokkjában szereplő különösen nagy értékű ékszerek sztárdarabja a hét és fél millió forintért leütött az 1930-as években készült, nagyméretű brillekkel ékített fülbevaló és egy szintén nagyméretű briliánssal ékített szoliter gyűrű volt. Nagy verseny folyt az utolsó tételként leütött, 1900 körül készített 140 briliánssal és gyémánttal ékített virágcsokrot formázó melltűért is (képünkön).

A második nap izgalmas leütései között az antik ezüsttárgyak és a Zsolnay díszedények értek el rendkívül jó leütési árakat. A nagy vásárlási kedvet igazolja, hogy a kisméretű művészi kivitelezésű Zsolnay műtárgyak sokszor a kikiáltási ár három-négyszereséért keltek el, hasonlóan a míves ezüsttárgyakéhoz. Zsolnay Júlia dekorterve alapján, 1878-ban készített, virágmintás tálért vagy a szecessziós díszedényekért komoly licitharc folyt a gyűjtők körében. A 19. századi neoklasszicista kandeláber pár valamint az aukció utolsó tételeként leütött gazdagon díszített historizáló dísztál millió fölött kelt el. A kínálat néhány különleges darabja közül egy grófi pecsétnyomó (Bethlen család címerével) vagy az öt ezüstkockából álló kockapóker és a földgömb formájú ezüst persely kikiáltási árának nyolc-tízszeresén került leütésre.

A BÁV Karácsonyi aukció sorozata 2015. december 15-én folytatódik a BÁV Aukciósházban 17 órakor megrendezésre kerülő kamaraaukcióval, ahol valamennyi műtárgycsoport válogatott darabjaira lehet licitálni. További információk itt.