Minden ötödik személyi kölcsönt valamilyen váratlan pénzügyi kiadás miatt igényelik, míg a második leggyakoribb ok a lakásfelújítás, de nőtt a háztartási eszközök és a lakásfelszerelés vásárlása céljából felvett hitelek száma is.

A Scale Research Bankindex kutatása szerint a személyi kölcsön igénylők 20 százaléka a váratlan kiadások finanszírozása érdekében fordul a hitelintézetekhez. A lista második helyén a lakásfelújítással járó kiadások állnak, az igénylések 17 százalékát teszik ki. Az ingatlanvásárlással összefüggő egyéb költségek finanszírozása – mint az ügyvédi díj, vagy az illeték összege – szintén gyakran állítja kihívás elé a családokat, minden harmincadik kölcsönigénylés mögött ez az ok húzódik meg.

Az országos felmérés szerint nőtt a háztartási eszközök, a bútor, valamint a lakásfelszerelés vásárlása céljából igényelt személyi hitelek aránya is, minden tízedik kölcsönigénylés sorolható ezekbe a kategóriákba. Az OTP Bank tapasztalatai szerint tavasszal a kölcsönigénylések száma komolyan megnövekszik, az ingatlantulajdonosok többsége erre az időszakra időzíti a szükséges felújításokat, a nyaralótulajdonosok ilyenkor szembesülnek a téli időjárás okozta károkkal, amelyek azonnal orvosolandó problémát jelentenek.

A kert rendbetétele, a szükséges eszközök beszerzése szintén aktuális ebben az időszakban, ezek a munkák általában nagyobb anyagi beruházást igényelnek: egy 500 négyzetméteres kert esetében az automata öntözőrendszer kiépítése 300 ezer forint körüli összegbe kerül, a minőségi kerti bútorok, a tároló ház, a grillező kiépítése pedig újabb 300 ezer forintot jelenthet a tavaszi kiadások sorában. Az elromlott kazánok cseréje szintén gyakori ebben az időszakban, ennek költsége több százezres tétel is lehet, ráadásul már csak új típusú kondenzációs berendezés szerelhető fel, ez pedig sok esetben a kémények átalakítását is megköveteli.

Pozitív fejlemény, hogy az ügyfelek megfontoltabbak, ha hosszú távú hitelfelvételről van szó, hiszen már nem feltétlenül a legmagasabb futamidőt választják. Az OTP-nél felvett személyi kölcsönök átlagos összege folyamatosan növekszik, már megközelíti az egymillió forintot – fejtette ki Dr. Rajmonné Veres Ibolya, a bank fogyasztási hitelek főosztályának igazgatója. A szakértő véleménye szerint tudatos tervezéssel előre fel lehet készülni a váratlan kiadásokra. Ha váratlanul mégis egy nagyobb összeget szükséges kifizetnünk, érdemes banki tanácsadóhoz fordulni, hiszen így személyre szabott pénzügyi megoldást kaphatunk.