Semmi nem igazolhatja az Egyesült Királyság rendezetlen kiválását az Európai Unióból, mindkét fél számára ártalmas lenne, ha megállapodás nélkül szűnne meg a brit EU-tagság – hangsúlyozta Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója csütörtökön Brüsszelben.

„Az egyezmény nélküli kilépés még rosszabbá tenné a mindkét fél számára egyébként is vesztes helyzetet. Nem létezik észszerű indok erre a forgatókönyvre” – mondta Michel Barnier (a fotón), utalva a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter közelmúltbeli kijelentésére, miszerint arra a lehetőségre is fel kell készülnie Londonnak, hogy kivonul a tárgyalásokról.

„Egy tisztességes megállapodás sokkal jobb az egyezmény nélküli távozásnál” – szögezte le az unió Brexit-ügyi főtárgyalója.

Mint közölte, London nem mazsolázhatja ki a neki tetsző elemeket, a felek közötti kereskedelem kizárólag abban az esetben folyhat tovább súrlódásmentesen, ha az Egyesült Királyság tagja marad a belső piacnak és a vámuniónak, de még így is kedvezőtlenebb lesz a helyzet a jelenleginél.

„Nem lehetséges csak bizonyos szektoraiban részt venni az egységes belső piacnak. Nem lehetsz félig kinn, félig benn” – fogalmazott a főtárgyaló, hozzátéve: nem biztos benne, hogy ezt teljesen megértették a La Manche-csatorna másik oldalán.

Barnier felhívta a figyelmet az idő szűkösségére, mert – mint mondta – legkésőbb 2018 novemberére szeretné lezárni a tárgyalásokat, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.

Kiemelte, mielőbb meg kell egyezni a jelenleg egyeztetés alatt álló kérdésekről, hogy megteremtsék a bizalom légkörét a kereskedelmi tárgyalásokhoz.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikke értelmében az uniós tagság megszűnik, amikor hatályba lép a kilépési szerződés; megállapodás hiányában a távozási szándék (2017. márciusi) bejelentése után két évvel megszűnik az EU-tagság, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók.

MTI/Bajnok Artúr, Brüsszel