Eladhatják a lakását vagy követeléskezelőnek adhatják át a tartozását a bankok azoknak az ügyfeleknek, jellemzően volt devizahiteleseknek, akik nem tudják vagy akarják törleszteni adósságukat, ugyanakkor arra sem hajlandók, hogy arról érdemben egyeztessenek a pénzintézettel.

Több mint hatvanezer jelzáloghiteles család otthona kerülhet veszélybe hamarosan, ha nem képesek vagy hajlandóak megegyezni a nekik hitelező pénzügyi intézménnyel – írja a Világgazdaság. A Magyar Nemzeti Banknál a lapot arról tájékoztatták, hogy 2016 végéig 72 ezer adóst kerestek meg a hitelintézetek, közülük azonban csupán négyezerrel sikerült megegyezniük.

A nem együttműködő adósoknál – ha a hitelező úgy dönt – elindulhat a fedezetérvényesítés, de az is jellemző megoldás, hogy a bank eladja a bedőlt hiteleket egy követeléskezelőnek. Akikkel sikerült megállapodni, azok háromnegyede megtarthatta ingatlanát, a megállapodások közel fele a hitel átalakításával zárult, az adósok csaknem ötödét pedig a Nemzeti Eszközkezelő programjába léptették be. (MTI)