Az elszámolás következtében az előzetes adatok szerint a törlesztőterhek egy átlagos adós esetén 20 százalékkal, míg egy jelzáloghitellel rendelkező átlagos adóst tekintve 20-25 százalékkal csökkentek. Az elszámolás és a forintosítás hiányában a korábbi deviza alapú jelzáloghitelek törlesztőterhe akár 70 százalékkal is magasabb lehetne a jelenlegi helyzethez képest – olvasható a Magyar Nemzeti Bank kedden kiadott közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank vezetése június 2-án reggel Bankárreggeli keretében vitatta meg a pénzügyi rendszer legfontosabb kihívásait a Bankszövetség tagjaival. A résztvevő felek egyetértettek abban, hogy a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolása és forintosítása példátlan mértékben javította a háztartások pénzügyi helyzetét, miközben az ország és a pénzügyi rendszer egyik legjelentősebb kockázata is megszűnt.
 
Az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések elszámolása közel 2,1 millió élő és nem élő devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződést érintett. A bankok a legjelentősebb visszatérítést a mintegy 500 ezer élő deviza jelzáloghitel-szerződésre számolták el, amely ügyfélkörre a rögzített árfolyamon történő forintosítás is vonatkozott.
 
A fogyasztói kölcsönszerződések elszámolása és a deviza jelzáloghitelek forintosítása az átlagos adós számára a következő pozitív változásokat hozta:
  • Az előzetes adatok szerint egy átlagos adós törlesztőterhe 20 százalékkal, egy korábban deviza-jelzáloghitellel rendelkező adós törlesztőterhe mintegy 20-25 százalékkal csökkent az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések visszatérítése miatt mérséklődő tőketartozás, illetve a tisztességes kamatlábak visszaállításának következtében.
  • A törlesztőrészletek csökkenésének mértéke jelentős heterogenitást tükröz. Néhány esetben a törlesztőrészlet csökkenése eléri a 40 százalékot, de az esetek egy nagyon-nagyon kis százalékában a törlesztőrészlet emelkedése sem kizárt.
  • A forintosított jelzáloghitelek kamatlába a tisztességes szint visszaállítása, illetve a forintosítási törvény kamatszabályai következtében a jegybank számításai szerint több mint másfél százalékponttal mérséklődött.
  • A svájci frank jelenlegi árfolyamát figyelembe véve a forintosítás és elszámolás hiányában a jelzáloghitelesek törlesztőrészlete 50 százalékkal meghaladná az aktuális szintet. Ugyanakkor a forintosítás hiányában a svájci frank árfolyamküszöbének eltörlése mellett a forint árfolyama az euróval szemben is jelentősen leértékelődött volna, így a törlesztőrészletek akár 70 százalékkal is magasabbak lennének a mostani szintjüknél.
  • A forintosítás egyúttal tényleges lehetőséget teremt a hitelkiváltására, így az érdemben élénkülő verseny hatására az adósok törlesztőrészletei tovább csökkenhetnek.