A pénzügyi területen dolgozók továbbképzése időről-időre igen fontos, ezzel nem csak a szakma hírneve javítható, de egy újabb válság megelőzésében is segíthet a tudásszint növelése – értett egyet az Európai Bankárképzők Szövetségének (EBTN) elnöke és az Európai Befektetéselemzők Egyesületei Szövetségének (EFFAS) elnöke sajtótájékoztatójukon, amelyet a közgyűlésüket követően tartottak.

Colin Morrison, a bankszakemberek számára világszerte képzéseket szervező intézeteket tömörítő EBTN elnöke kiemelte: nem csak a banki dolgozóknak szükséges oktatást biztosítani, a szolgáltatások igénybe vevői, a lakosság pénzügyi kultúráját is javítani kell. Jesús López Zaballos, a befektetési szakembereket megcélzó oktatással foglalkozó szervezeteket tömörítő EFFAS elnöke a fiatalok bevonásának a fontosságára hívta fel a figyelmet, ugyanakkor megjegyezte: a tanulást soha sem szabad abbahagyni.

Tóth Judit, a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. elnöke, az EBTN igazgatósági tagja a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon nagy hiányosságok voltak tapasztalhatók a bankszakmában tudásban, témában a rendszerváltás idején „innen-onnan szedegették össze” az ismereteket. 

Megjegyezte: a Magyar Nemzeti Bank a tudástranszfer élére állt azáltal, hogy az idén harmincadik évfordulóját ünneplő Bankárképző központ létrehozását annak idején támogatta. Mára profiljukat bővítették a banki képzések mellett a befektetési szakembereknek szóló programokkal, továbbá markáns tanácsadói tevékenységet is folytatnak.

Öcsi Béla, a Bankárképző frissen kinevezett vezérigazgatója azt mondta, hogy az egyik céljuk tovább erősíteni a nyitást a fiatalok felé, azt szeretnék közvetíteni számukra, hogy bankárnak lenni jó dolog. Kiemelte: új oktatási technikákat, a játékosságokat is szeretnék meghonosítani, ezáltal is közelebb hozva a telefonon és a számítógépen keresztül a képzési anyagot a tanulókhoz. 

Az új vezérigazgató a partneri kapcsolatok fejlesztését is erősíteni kívánja nem csak az üzletieket, hanem a társadalmiakat is. Az MTI azon kérdésére, hogy valamilyen fontosabb határozat született-e a közgyűléseken, Öcsi Béla kifejtette: az EBTN és az EFFAS ugyan európai szervezetek, de fokozottan figyelni kívánnak arra, hogy a kontinensen kívüli országok felé nyissanak. 

Az idéntől érvénybe lépett MIFID II uniós szabályozásról elhangzott, hogy az ugyan többletterheket ró a pénzintézetekre, ugyanakkor csökkenti a kockázatosságot, ami végül az ügyfélnek és a bankszektornak is érdeke. 

A bankszektor mára sokkal biztonságosabb, mint akár öt évvel ezelőtt is, jelenleg a fő kockázat a szektorban a jövedelmezőség, az, hogy képesek lesznek-e a pénzintézetek leszorítani a költségeket, úgy, hogy közben biztonságosan működnek – mondta a Bankárképző vezérigazgatója. Utalt arra is, hogy a szakma megtanult együtt élni a geopolitikai feszültségekkel, így egy-egy ország válsága nem okoz számára meglepetést. (MTI)

Képünk illusztráció