A testi fogyatékkal élők ezentúl SMS üzenet formájában is kérhetnek segítséget Szlovákiában. Közúti baleset esetén működésbe lép az e-call segélyhívó rendszer, mely automatikusan értesíti a mentőalakulatokat.

A szolgáltatást az elektronikus kommunikációról szóló törvény szabályozza, melyek módosítását a parlament hagyta jóvá a héten – írja a hirek.sk.

A segélyhívás a 112-es európai hívószámon Szlovákia közel 80 ezer hallássérült polgára számára válik lehetővé. Ezentúl nem lesz szükség szóbeli bejelentésre, elegendő, ha SMS-t küldenek.

Az európai jogrendnek megfelelően sor kerül az e-call segélyhívó rendszer bevezetésére is, amelyet a gépjárműbe kell beszerelni. A készülék baleset esetén automatikusan és azonnal vészjelzést küld a 112-es segélyhívószámra, továbbítja a szerencsétlenség legfontosabb adatait. Így a diszpécser hamarabb értesítheti a hatóságokat, a mentés is gyorsabban megindulhat.

Az e-call technológiát az Európában gyártott autók esetében 2018. március 1-től kötelezően beszerelik a gépjárművekbe, de a beszerelés utólag is megoldható lesz.