Frissült az ADÓtraffipax: a NAV Békés, Fejér, Nógrád és Somogy megyei igazgatóságai jelöltek meg új célpontokat.

Békés megye

2017. június 16-18. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban békéscsabai, mezőberényi, gyulai, békési és tótkomlósi italboltokban, ital kereskedésekben, valamint fagylaltozókban végeznek ellenőrzéseket. A revizorok és pénzügyőrök többek között a nyugta-, számlaadási kötelezettséget, az alkalmazottak bejelentési kötelezettségét valamint a jövedéki termék forgalmazási szabályainak betartását vizsgálják.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának revizorai és pénzügyőrei 2017. 25. hetében a Velencei-tó partján ellenőriznek. A NAV szakemberei elsősorban a nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgépek megfelelő használatát és a jövedéki termékek forgalmazását vizsgálják.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága Operatív Ellenőrzési Osztálya 2017. év 25. hetében az alábbiaknak megfelelően tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • június 19. hétfő: Salgótarjánban
  • június 20. kedd: Balassagyarmat, Bátonyterenye és Szuha településeken
  • június 21. szerda: Pásztó és környékén
  • június 22. csütörtök: Szécsény és környékén
  • június 24. szombat: Pilinyben a „Grillfesztivál”-on

Az ellenőrzések során a revizorok elsősorban a kereskedelmi, vagy vendéglátó tevékenységet folytató, valamint az online pénztárgép használatára 2017. január 1-től kötelezett adózóknál vizsgálják a számla/nyugtaadási kötelezettség teljesítését, az online pénztárgép használatának jogszerűségét, valamint az alkalmazottak foglalkoztatásához kapcsolódó bejelentések szabályszerűségét.

A héten kiemelt tevékenységi körként az ital-kiskereskedelmi (kocsmai) tevékenységet folytató adózókat vonják vizsgálat alá az adóellenőrök. (A fentieken túlmenően a revizorok a hét valamennyi napján a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.)

Somogy megye: előszezoni ellenőrzési akció – Balaton

2017. június 19-től kezdi meg két hetes akció-sorozatát a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága. Az ellenőrzések a nyári szezonra való felkészülésnek is tekinthetőek, mivel ugyanezen tevékenységek a júliusi-augusztusi vizsgálatok során is kiemelt figyelmet kapnak.

Az ellenőrzések kiterjednek az egyre nagyobb forgalmat bonyolító fagylaltozókra, ahol a bizonylat kiállításán felül az alkalmazottak bejelentése és az alapanyagok eredete is a vizsgálatok tárgyát képezik. Ezen felül kockázatelemzés alapján a viszonylag kevés bizonylatot kiállító fagyisok forgalomszámlálásokra is számíthatnak.

Emellett ellenőrzések zajlanak az élénkülő forgalomra való tekintettel a

  • taxisoknál és a
  • szálláshely szolgáltatóknál is.

Esetükben próbaszolgáltatások igénybevételével zajlanak a vizsgálatok.

Az akció a nyári főszezon alatt több alkalommal megismétlésre kerül az idegenforgalmilag frekventált helyeken, ezen belül is kiemelten a Balaton-parti településeken.

A  NAV folyamatosan frissülő listája itt érhető el.