A fogyasztóvédelmi hatóság nem talált a határértéket meghaladó mennyiségű nehézfémet vagy az unióban betiltott azoszínezéket a vizsgált tizennégy gyermek ujjfestékben, kettőben azonban a baktériumok száma az elfogadható szint felett volt. Ezek gyomor- illetve bélfertőzést, hasmenést okozhatnak a kicsiknél.

Gyermekeknek szánt ujjfestékeket vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szakemberei. Az ellenőrzés során 14-féle termékből vettek mintát. A vizsgálat célja a termékek összetételének, illetve tartalmának biztonsági ellenőrzése volt – közölte az NFH. Ujjfestékek használata során a gyermekek a különböző színű festékeket közvetlenül a kezükre, tenyerükre, ujjhegyükre viszik fel és így festenek. Mivel ezek a festékek közvetlenül érintkeznek a bőrrel, így összetételük ellenőrzése, tartalmuk biztonsági vizsgálata elengedhetetlen.

A festékek színét különböző anyagokból lehet előállítani, ezek közül azonban több olyan elem vagy vegyület van, amely az egészségre veszélyes lehet. Ilyenek a különböző nehézfémek, mint például a kadmium, a réz, melyek szép színeket kölcsönöznek a festékeknek. Bizonyos festékek színanyagait különböző aromás aminok (azoszínezékek) is alkothatják, melyek esetleges rákkeltő hatásuk miatt az Európai Unió területén tiltólistán szerepelnek.

A vizsgált ujjfesték készletek esetében a nehézfémtartalmakra, valamint az azoszínezékből származó tiltott aromás amin tartalmakra nem volt kifogás, ezek mennyisége határérték alatti volt. Kétféle ujjfesték készlet esetében azonban a mikrobiológiai tisztaság nem elégítette ki a szabványban előírt követelményeket.

A két kifogásolt terméknél az összes élő mikrobaszám meghaladta a határértéket, valamint bizonyos színek esetében olyan baktériumtörzs jelenléte volt kimutatható, amelynek legfőbb kockázata gyomor-bélrendszeri tünetekkel járó (viszonylag gyors lefolyású, rendszerint maradandó károsodást, illetve szövődményeket nem okozó) betegségek kialakulása. Ezek súlyosságát az immunrendszer állapota, illetve az egyéni érzékenység is erősen befolyásolja.

A vizsgálaton megfelelt termékek listáját ITT találja, míg az ellenőrzésen elbukó két ujjfesték készlettel kapcsolatos információkat ITT.