Hamarosan akár három tucat végrehajtónak is megszűnhet a megbízatása amiatt, mert nincs jogi diplomájuk és nem is vették fel őket az ország egyetlen jogi karára sem.

– Folyamatosan érkeznek új szakemberek, miközben a régiek nagyobb csoportjának meg kell újítania tudását – mondta a Magyar Időknek a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György.

Tavasz óta számos álláspályázat jelent meg, és szinte minden kiírásnál többszörös volt a túljelentkezés.

– A korábban körülbelül 170 tagú szakmai közösség létszáma 230-ra emelkedik, jelenleg nagyjából kétszáz végrehajtó dolgozik az országban – mondta a kar vezetője.

Manapság már csak szigorú szakmai feltételek teljesítése után válhat valaki végrehajtóvá, a jogi végzettség és a szakvizsga például fontos kritérium. Az utóbbi hónapok pályázataira a legkülönfélébb szakmai múlttal rendelkező jogászok jelentkeztek, mások mellett ügyvédek, végrehajtási ügyszakos bírók, közjegyzőhelyettesek, faktorcégek jogászai is versenybe szálltak az üres pozíciókért.

Az elnök közölte: 2017. december 31-én minden végrehajtónak kell hogy legyen jogi diplomája, de legalább jogi egyetemre kell járnia. A lap úgy értesült, hogy a jelenleg nagyjából három tucat végrehajtó hullhat ki amiatt, mert nem vették fel az ország valamelyik jogi egyetemére.