Az Európai Unió piacán folyamatosan csökken a nyúlhús-fogyasztás, alig van belföldi kereslet és uniós szinten jelentős készletek halmozódtak fel.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az állattartók érdekeit szem előtt tartva mintegy 90 millió forint többlettámogatást biztosít a nyúlágazat részére – írja az agroinform.hu.

A kialakult helyzetet áttekintve az FM megvizsgálta, hogy mely intézkedések meghozatalával lehet az ágazati feszültségek csökkentését elősegíteni, hogyan enyhíthetőek az ágazati szereplők nehézségei.

Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet 2016. július 22-től hatályos módosításával a nyulak után fizetett vakcinázási támogatás 140 forintról 250 forintra emelkedett vakcinánként a myxomatózis (B012) és nyulak vérzéses betegsége (B 013) (RHDV) vonatkozásában, valamint ezentúl a nyúlágazat is jogosult a kapcsolódó állategészségügyi szolgáltatás, gyógykezelés és immunizálás (C001) költségeihez nyújtott támogatásra.