A szlovákiai vállalatok többségének termelékenysége messze elmarad a kevés számú legjobb vállalatétól – állapítja meg tanulmányában a Pénzügypolitikai Intézet.

A Szlovákiában keletkezett hozzáadott érték többségét csupán néhány vállalat állítja elő, viszonylag kevés számú alkalmazottal – írja a Ma7.sk.

A foglalkoztatás zömét biztosító vállalatokban alacsony a termelékenység, és ezekben a cégekben kicsi a tér a további bérfejlesztésre.

Bár Szlovákiában növekszik az életszínvonal, az EU statisztikák szerint a munka ára még mindig csak az EU átlag 44 százaléka, ami a nyolcadik legrosszabb eredmény. Ennek fő oka egyértelműen az alacsony termelékenység, amely az EU átlag 55 százaléka.

Szlovákiában csupán a hozzáadott érték felét fizetik ki bérekben, ami a második legrosszabb arány az EU-ban.  Az EU-s átlagtól 13 százalékponttal, a régiós társaktól megközelítőleg 5 százalékponttal marad el az ország. (Szlovákiában 50,3 százalék, Magyarországon 56,3 százalék ez az arány.)

A vállalkozások 70 százaléka nem éri el a leghatékonyabb vállalkozások termelékenységét. A vállalatoknak ez a 70 százaléka a Szlovákiában keletkezett hozzáadott érték 30 százalékát termeli ki, miközben az összes munkavállaló kétharmadát alkalmazza, és az országos bértömeg mintegy 80 százalékát fizeti ki.