2018. január 1-től lehetővé vált a Magyarországon kívül született magyar gyermekek után járó egyszeri anyasági támogatást az országgyűlés jogszabály-módosítása után.

Mivel a szlovákiai magyarok számára a hatályos szlovákiai jogszabályok tiltják a kettős állampolgárságot, ezért a megszabott feltételek közül a magyar állampolgárságot a szlovákiai magyar igénylők esetében a Magyar Igazolvány helyettesíti, melyet a magyar konzulátusokon és a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) irodáiban kérvényezhetik a jogosultak – tájékoztatta a hirek.sk-t Németh Gabriella, az MKP szociális és egészségügyi alelnöke.

A második feltétel teljesítését – ami az újszülött gyermek magyar nyelvű anyakönyvezése – a hatályos szlovák törvények lehetővé teszik, tehát ez a feltétel minden gond nélkül teljesíthető.

Az anyasági támogatást (64 125 Ft összegben), amely gyermekenként egyszer igényelhető és alanyi jogon jár minden édesanyának, a születést követő hat hónapon belül kérhetik a magyar állampolgárok.

A Magyar Igazolvánnyal rendelkező, nem magyar állampolgárok, akiknek országa tiltja a kettős állampolgárságot – esetünkben a szlovákiai magyarok – gyermekenként 42 500 forintos életkezdési támogatást is kaphatnak és Start-számlát is nyithatnak.