A francia-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkájáért a francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatóját.

A Francia Köztársaság elismerését Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete szerdán adta át a budapesti nagyköveti rezidencián Baán Lászlónak „a Franciaország és Magyarország közötti kulturális cserekapcsolatok előmozdítása iránti elkötelezettségéért, melynek hatására a francia és a magyar kulturális intézmények közötti együttműködés egészen kivételes fejlődésnek indult”. 

Baán László igazgatóként nagy hangsúlyt helyezett a magyar-francia kapcsolatok erősítésére, amit számos Magyarországon és Franciaországban megrendezett kiemelkedő jelentőségű tárlat is jelez. A Baán László által vezetett gyűjtemények – a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria – több önálló kiállítással mutatkozhattak be a legrangosabb párizsi múzeumokban.

„A Musée d’Orsay-ban 2013-ban nyílt az Allegro Barbaro. Bartók Béla és a magyar modernizmus 1905-1920 című kiállítás, 2008-ban a Louvre adott otthont a Szépművészeti grafikai anyagából válogatott, Reneszánsz és a manierizmus Németalföldön című kiállításnak, 2016-ban pedig Remekművek Budapestről címmel mutatkozott be egy válogatás a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria főműveiből a párizsi Musée du Luxembourgban” – idézte fel a közlemény a magyar kulturális diplomácia jelentős sikereként értékelve a tárlatokat.

A franciaországi sikerek mellett az elmúlt években a magyar közönség sok fontos, francia tematikájú vagy francia múzeumokkal együttműködésben létrehozott kiállítással találkozhatott. 2016-ban a Picasso életművét átfogó tárlatot (Alakváltozások, 1895-1972), 2014-ben Toulouse-Lautrec, 2013-ban Chagall (Háború és béke között), 2012-ben Cézanne (Cézanne és a múlt), valamint Daumier (Így éltek ti), 2009-ben pedig Gustave Moreau művészetét bemutató tárlatot (Mítoszok földjén) tekinthettek meg a látogatók Budapesten.

A Magyar Nemzeti Galériában Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai, valamint a Rippl-Rónai és Maillol. Egy művészbarátság története címmel, a Szépművészeti Múzeumban pedig Degas-tól Picassóig címmel rendeztek kiállítást Baán László vezetése alatt. Az ismertetés arra is kitért, hogy az elmúlt években olyan jelentős, Franciaországban alkotó vagy egykor ott dolgozó magyar művészek is bemutatkoztak a Szépművészetiben, valamint a Nemzeti Galériában, mint Hollán Sándor, Pán Márta és Rozsda Endre.

Baán László főigazgató 2011-ben már részesült egy rangos francia kitüntetésben, akkor a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát vehette át. (MTI)