A nyersolaj világpiaci ára az utóbbi időben újra lefelé indult, az üzemanyagárak azonban felettébb „ellenállóak”. A Danske Bank elemzői levonják a következtetéseket.

Az olaj világpiaci ára újra csökkenő trendet mutat, a hordónkénti ár hétfőn – január óta első ízben – 50 dollár alá süllyedt. A csökkenésért egyrészt a globális gazdasággal kapcsolatos újabb aggodalmak (a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index például kétéves mélypontra esett) okolhatók, másrészt az ara utaló jelek, hogy az OPEC a közeljövőben növelni fogja a kitermelést – írják a dán bank szakemberei.

Az üzemanyagárak az Egyesült Államokban és az eurózónában az év eleji folyamatokhoz viszonyítva most jobban ellenálltak. A nyári hónapokban nem megy ritkaságszámba, hogy az üzemanyag- és nyersolajárak között – az egyesült államokbeli „driver seasonnal” magyarázható – nagy pozitív spread alakul ki. Ez a spread a nyár végével általában szűkül, így lehetséges, hogy az olajárcsökkenés csak késleltetve érezteti majd a hatását. Amennyiben persze a nyersolaj árfolyama addig korrigál, ez a hatás mérsékeltebb lesz.

A jelenleg tapasztalható mérsékelt üzemanyagár-emelkedés azt mutatja, hogy a fogyasztók szempontjából az olaj árának csökkenése kevésbé lesz érzékelhető. Emiatt a privát fogyasztásra gyakorolt pozitív hatás kisebb lehet, mint amekkorának az év elején látszott, amikor a vásárlóerő növekedése főként az eurózónabeli gazdasági aktivitásra gyakorolt jótékony hatást. Ennek ellenére a Danske elemzői úgy látják: a globális privát fogyasztás erőteljes marad. Az Egyesült Államokban ezt a lakáspiac további javulása, a foglalkoztatás bővülése és a bérek emelkedési ütemének gyorsulása támogatja. A munkaerőpiaci helyzet az eurózónában is javul, és várhatóan – a Görögországgal kapcsolatos bizonytalanság megszűnésével – a fogyasztói bizalom is javulni fog.

A „merev” üzemanyagárakból az is következik, hogy az olajárcsökkenés az inflációra is a korábban vártnál kisebb hatást gyakorol. Ez az eurózónában már érezhető is volt: a ráta júliusban is a júniusi szinten maradt (0,2 százalék év/év) annak ellenére, hogy közben az olaj ára közel 7 százalékkal esett. Ez a „merevség” az Egyesült Államokban is megakadályozhatja az infláció nagymértékű csökkenését, márpedig a vártnál jóval alacsonyabb infláció esetleg arra késztetné a Fedet, hogy szeptemberben még ne kezdje meg a kamatemelési ciklust – hangsúlyozzák a Danske Bank elemzői.