Az egyik kijevi kerületi bíróság szerdán elrendelte a Krím vezetőjének letartóztatását. Az ügyészség az Artyek úttörőtábor orosz kézre juttatása miatt emelt vádat.

A procedúra 2015 szeptemberében kezdődött. Kijevben az úgynevezett Krími Autonóm Köztársaság Ügyészsége eljárást indított Szergej Akszjonov ellen. Azzal gyanúsították, hogy Oroszország kezére játszotta az artyeki egykori úttörőtábort (ma gyermekvárost), s ezzel jelentős anyagi kárt okozott Ukrajnának.

Akszjonov a hírekre csak annyit reagált, hogy Artyek soha nem volt ukrán tulajdonban, mert annak idején a Szovjetunió szövetségi kormánya létesítette és fizetett minden költséget az építésre és az üzemeltetésre. A Szovjetunió megszűnésekor automatikusan a Krími Autonóm Köztársasághoz került, ám soha nem vették fel az ukrán állami „vagyontárgyak” listájára.

Akszjonov emlékezetett rá, hogy 2014. március 16-án megszűnt létezni a Krími Autonóm Köztársaság, amikor a terület népszavazás útján Oroszországhoz került. A gyermekváros minden ingósága és ingatlanvagyona 2015. március 31-én Oroszországhoz került hivatalosan, azóta jelentős beruházásokat hajtottak végre.

A krími vezető szerint nekik kellene eljárást kezdeményezniük Kijev ellen azért, mert 23 éven át hagyták tönkre menni a szovjet időkben virágzó úttörőtábort. Csupán egy részét újították fel, ahol ukrán oligarcáknak teremtettek üdülőparadicsomot.