Az európai polgárok bizalmának helyreállítása és az összeférhetetlenség kiküszöbölése érdekében alaposan meg kell szigorítani az uniós biztosokra vonatkozó magatartási kódexet – ez volt az Európai Parlament keddi, Moscovici biztossal folytatott vita legfontosabb üzenete.

„Minden európai polgárt szeretnénk biztosítani arról, hogy az uniós biztosok kizárólag Európa érdekeit képviselik. Ezért kerülni kell minden összeférhetetlenséget, amire már most is szigorú szabályok vonatkoznak. Ezek a személyes felelősségvállalással együtt hozhatnak eredményt. Az Európai Bizottság a további lépéseket mérlegeli” – mondta a vitában Pierre Moscovici (képünkön).

Több képviselő rámutatott, hogy Neelie Kroes, egykori holland versenyképességéért felelős biztos ügye (aki nem vallotta be bahamai offshore cégét, miközben Brüsszelben épp az üzleti világ ellenőrzése volt a feladata) komoly csapást jelentett az amúgy is megcsappant intézményekbe vetett állampolgári bizalomra.

Ezért az EP-képviselők a magatartási kódex szigorítását, a biztosok leköszönése utáni átmeneti időszak (amíg nem mehetnek el a magánszférába) meghosszabbítását, a nyilvánvaló szabálysértésekre pedig világos szankciókat javasoltak. Azt is szeretnék elérni, hogy a bizottság mellett működő ad hoc etikai bizottság független testület legyen, ami önálló döntéseket hozhat a volt biztosok számára elfogadható állásokról.

(José Manuel Barroso volt bizottsági elnököt is sokan kritizálták amiatt, hogy nyáron a Goldman Sachs-nál vállalt vezető pozíciót. Az ügyben az Európai Ombudsman is megszólalt.)