A háztartások anyagi jólétét számszerűsítő, vásárlóerő-paritáson mért tényleges egyéni fogyasztás a tagállamokban az uniós átlag 49, illetve 140 százaléka között szóródott 2014-ben.

Az Eurostat első becslése szerint a Luxemburgban tavaly az EU átlagát 40 százalékkal haladta meg a tényleges egyéni fogyasztás (vásárlóerő-paritáson). A dobogón Németország (123 százalék) és Ausztria (121 százalék) foglalt helyet, a további sorrend: Dánia, Belgium, Svédország, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország és Hollandia, ahol a polgárok 10–15 százalékkal fogyasztottak többet az uniós átlagnál.

A sereghajtó 49 százalékkal Bulgária, majd Románia (55 százalék) és Horvátország (59 százalék) következik. A magyar háztartások eszerint a mutató szerint a negyedik legszegényebbek az unióban, az egy főre eső tényleges egyéni fogyasztás az uniós átlagnak mindössze 62 százaléka volt 2014-ben. Összehasonlításképpen: Szlovákia és Lengyelország mutatója 74, Csehországé 75 százalék.

Egy főre eső GDP

Az egy főre eső GDP tekintetében még nagyobb a szórás: az uniós átlag 45 százalékától (Bulgária) a 263 százalékáig (Luxemburg). Magyarország 68 százalékkal egy szinten áll Lengyelországgal, és Bulgária mellett megelőzi Romániát, Horvátországot és Lettországot is.