Az ukrán-orosz gázos szappanopera sokadik felvonásánál tartunk. Az orosz energetikai miniszter szerint Moszkva kész a kedvezményes szállításra, de a Gazprom még nem szabta meg a lehetséges új árat.

Bár Kijev július óta nem vásárol a Gazpromtól földgázt, mivel túl drágának és politikailag motiváltnak tartja az árat, európai uniós közvetítéssel időről időre szóba kerül új szerződés megkötése.

Most épp Moszkvában az energetikai miniszter, Alekszandr Novak jelentette be, hogy brüsszeli egyeztetés után Oroszország kész kedvezményt adni Kijevnek. Az információt a Gazprom elnöke, Alekszej Miller megerősítette, igaz, közölte: egyelőre konkrét számot nem tud mondani.

Az ukrán energetikai miniszter, Vladimir Demcsisin viszont bejelentette az igényt: október 1-től jövő március 31-ig, két negyedéven át, Ukrajna elégedett lenne a 230 dollár/1000 köbméter gázárral, ami valamivel kevesebb az uniós tarifánál. Kijev egyébként július 1-jén 247 dolláros árnál függesztette fel meghatározatlan időre a vásárlást.

A Kijev által ajánlott 230 dolláros árnak nem sok realitása van, az ukránok egyébként is többször hangsúlyozták, hogy néhány éven belül teljesen el akarnak szakadni az orosz földgáztól.

Mindenestre az ukrán Naftogaz három ukrajnai banknál házal. Hírek szerint összesen 500 millió dollár hitelt akar felvenni, amelyből már a harmadik negyedévben orosz földgázt vásárolna.