Gazdasági struktúraváltásra van szüksége Ukrajnának, mondta egy interjúban Vladimir Hrojszman miniszterelnök.

Csak abból nem fogunk megélni, hogy gabonát exportálunk és vasat adunk el külföldre – fakadt ki az Ukrainszkaja Pravdának adott interjúban az ukrán kormányfő. Vladimir Hrojszman szerint stratégiai döntéseket kell hozni, hogy a gazdaság mely szektoraiban milyen struktúraváltásra van szükség. Minden reformlépést össze kell kötni a korrupció ellenes intézkedésekkel. Ehhez szükség lesz a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió szakértői tanácsaira is.

A miniszterelnök úgy látja, hogy a könnyűiparban és az élelmiszeriparban már most is jól teljesít Ukrajna, ám hatalmas fejlődésre van szükség a termelékenység növelésében. Hrojszman kimondottan nagy lehetőségeket lát a mezőgazdaság fejlesztésében, s azt akarja, hogy a jövőben egyre több készterméket tudjon értékesíteni a világpiacon. Erre az Egyesült Államokból is kapott az utóbbi időben megerősítést Ukrajna.

Amerika kijevi nagykövete egy nyilatkozatában például azt mondta, Ukrajnának megvan minden lehetősége arra, hogy mezőgazdasági szuperhatalommá nője ki magát. Tavaly a különböző agrártermékek importja elérte a 14,5 milliárd dollárt, ez az ukrán export közel 40 százalékát tette ki.

Idén január 1-től Ukrajna és Oroszország kölcsönösen embargót rendelt el különböző termékek és élelmiszerek bevitelére. Mind Kijevet, mind Moszkvát csak ebben az évben az embargó miatt több milliárd dolláros kár érheti.