Ukrajna moratóriumot hirdethet a 3 milliárd dolláros orosz hitel visszafizetésére – jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken Kijevben.

Az ukrán kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott pénteken Kijevben Jacob Lew amerikai pénzügyminiszterrel. Lew jókedvűen távozott az eseményről, noha derűre nem sok oka lehetett. Ugyanis tovább nyúlik az ukrán adósság visszafizetésének története.

Ukrajnának decemberben kell visszafizetnie 3 milliárd dollárt Moszkvának, ám erre a jelek szerint nem kerül sor. Ukrán állampapírok vásárlásáról még 2013 decemberében állapodott meg Vlagyimir Putyin az azóta megdöntött Viktor Janukovics ukrán elnökkel.

Jacenyuk pénteken azt közölte, hogy Oroszország nem kaphat jobb feltételeket a külföldi befektetőknél. Márpedig utóbbiak 20 százalékot elengedtek az adósságból és átütemezték a visszafizetést.

Moszkva viszont erre nem hajlandó. Helyette Vlagyimir Putyin orosz államfő a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) üzent: adjon 3 milliárddal több hitelt Ukrajnának, hogy annak legyen miből fizetnie. Az IMF jelenlegi szabályai szerint egyébként nem hitelezhet fizetésképtelen országnak, márpedig, ha Ukrajna nem törleszt az oroszoknak, azzá válhat.

A kijevi kormány eközben teljesen függetlenné akar válni az orosz energiától, pénteken közölték, hogy az olaj után áramot sem vásárolnak orosz cégektől.