A Uber-alkalmazáson keresztül most már csak azok rendelhetnek autót maguknak, akik korábban regisztráltak a hálózatban. Az Uber így szűrné ki a BKK és a NAV ellenőreit.

Az Uber a cég sofőrjeit sújtó kormányrendelet pénteki életbe lépése után szombaton olyan üzenetet küldött a vele kapcsolatban álló sofőröknek, amely szerint biztosítanak mindenkit arról, hogy számíthatnak a támogatásukra, s ha vezetnek, akkor nagyon sok pénzt kereshetnek – írja a Népszabadság. Az ösztönzésre szükség is lehet, hiszen pénteken máris rendszámlevétellel büntettek egy Uber-est, ami a lap szerint többeket elriasztott attól, hogy folytassák.

Az Uber szombattól csak olyan felhasználóknak engedi az alkalmazásán keresztüli autórendelést, akik már korábban is rendeltek, tehát vélhetően a “megbízható” kuncsaftoknak. Ha ez így van, akkor az arra lehet jó, hogy a BKK- és NAV-ellenőrök szúrópróbaszerű vizsgálatait kiszűrjék. A NAV-ot vezető Tállai András korábban is elmondta,hogy az Uber törölte azoknak a kollégáinak a regisztrációját, akik Uber-sofőröket ellenőriztek.

Ha valaki új tagként szeretne kocsit kapni, annak már nem megy, ilyenkor azt írja ki az alkalmazás, hogy nincs elérhető autó. Viszont ez annak is lehet az eredménye, hogy valóban sok Uber-sofőrt elriasztott az új szabályozás, amely már rendszámlevétellel bünteti a taxiszolgáltatást engedély nélkül nyújtó Uber-sofőröket.