Az OTP Bank június 15-étől megszünteti az amerikai dollárban kibocsátott bankcsekkek beváltását, mert a partnerbank meglehetősen szoros határidővel felmondta az erre vonatkozó szolgálati szerződést.

A Világgazdaság az OTP Bank sajtóosztályának tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy a dollárcsekkek elszámolására vonatkozó korlátozást hatályos üzletszabályozás alapján vezette be. Eszerint a hitelintézet kizárólag azon csekkek elszámolását vállalja, melyek megfelelnek a jogszabályban rögzített vagy az alaki, tartalmi követelményeknek.

A csekket a kedvezményezett megnevezését nem tartalmazó utazási csekk kivételével az azon megjelölt kedvezményezett, illetve rendelvényes nyújthatja be elszámolásra – emlékeztetnek a szabályokra. Döntését az OTP nem tekinti véglegesnek és törekszik arra, hogy más amerikai partnerbankkal elszámolási megállapodást kössön. Áthidaló megoldásként azt javasolják, hogy csekk helyett inkább az átutalást válasszák.

Hasonló okokból korábban több más pénzintézet is kénytelen volt korlátozni itthon a dollárcsekkek beváltását. A Raiffeisen Bank például már 2013. szeptember 10-e óta nem váltja be az amerikai dollárban kiállított bankcsekket, mert a beváltásban közreműködő partnerbankja ezen termékkel kapcsolatos szolgáltatása megszűnt.