A teljes Duna régió területét lefedve, 14 országból 24 projekt partner vesz részt a Learning by doing projekt kezdő szemináriumán. A három napos, a BKIK által január végén és február elején szervezett programsorozat a Duna Régió Stratégia része, összköltségvetése 2,3 millió euró. A megvalósítási időszak 2019. júniusában zárul.

Az Interreg Duna Transznacionális Program stratégiai jelentőségű, támogatott projektként 2017. január 1-től megvalósítási folyamatba lépett. A projekt összköltségvetése 2,3 millió euró, a megvalósítási időszak 2019. júniusában zárul. A projektben a teljes Duna régió területét lefedve, 14 országból 24 projekt partner vesz részt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) 2017. január 30. és február 2. között zajló projektindító megbeszélésen – írja közleményében a BKIK.

A BKIK aktív szerepet vállal a Duna Régió Stratégia megvalósításában: vezető partneri kezdeményezése a „Learning by Doing” projekt, mely a Duna régió szakképzési szereplőinek kapacitásépítését és a szakképzés korszerűsítését tűzte ki célul. Ezzel a kamara közvetlenül és jelentősen hozzájárul a térség fejlődéséhez.

Az Európai Unió Duna Régió Stratégiája 11 szakterületen hivatott összehangolni a fejlesztéspolitikákat a régió összeköttetéseinek javítása, a környezetvédelem elősegítése, a jólét növelése és a régió megerősítése érdekében. Ezt a célkitűzést támogatja a BKIK nemzetközi szervezetének, a 20 regionális kamarát tömörítő Duna Menti Kamarák Szövetsége (DCCA) tevékenységével. 2017-ben, a magyar soros elnökség vezetése alatt a Duna Menti Kamarák Szövetségének éves közgyűlését a Budapesten megrendezendő 6. Éves Duna Fórum programtervezetéhez szorosan kapcsolódva, 2017. október 17-én tartja. A DCCA kamarái alkotják a „Learing by Doing” projekt partnerség alapját – a projektben 8 DCCA tagkamara vesz részt.

Dr Kiss Zoltán, a kamara elnöke köszöntő beszédében kiemelte: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a hazai szakképzés és felnőttképzés vállalat orientált meghonosításának fontosságát hangsúlyozva összekötő szerepet vállal az oktatási intézmények és a vállalkozói szféra között. A szakképzésben részt vevő tanulókat összekötik a kkv-szektorral, ahol az érdeklődők felkészült szakemberek segítségével és megfelelő technikai feltételek mellett sajátíthatják el a különféle szakmákat.

A BKIK szoros kapcsolatban áll a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal, szakképzési centrumokkal, iskolákkal, gyakorlati képzőhelyekkel, a gazdaságfejlesztés szempontjából jelentős szakmacsoportok szakképzési intézményeivel és gazdasági társaságaival. Ezek a jó szakmai kapcsolatok elengedhetetlenek a „Learing by Doing” projektben megvalósítandó érdekcsoport kialakításához és szakmai együttműködéséhez.

A „Learning by doing” projekt indító rendezvényén “A szakképzés átalakulása: az osztályteremtől a vállalkozásokig” című szemináriumon közel száz vendég vett részt, köztük az Európai Bizottság és más jeles nemzetközi és nemzeti szakképzési intézmény képviselői.