A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárja, hogy a bankok az ügyleti kamatba építsenek be minden költséget a növekedési hitelprogram (nhp) hajrá elnevezésű konstrukcióban, és a jövőben csak olyan külön költség jelenhessen meg ebben a konstrukcióban, ami harmadik félnek fizetendő díj.

Az MNB fontosnak tartja, hogy a vállalkozások minél kedvezőbb feltételek mellett, és minél gyorsabban jussanak hitelhez. A jegybank szerint a vállalkozásoknak egyszerre több bankot is érdemes megkeresniük hiteligényükkel, hogy minél gyorsabban, minél alacsonyabb kamat, és minél kedvezőbb feltételek mellett jussanak finanszírozáshoz.

Az MNB az árazás átláthatósága és könnyebb összehasonlíthatósága érdekében zárja ki, hogy a bankok saját költségeiket külön, a kamaton kívül számítsák fel az ügyfeleknek. Azokat be kell építeniük a maximum 2,5 százalékos kamatrésbe. Így a továbbiakban nem számíthatnak fel kezelési költséget, folyósítási jutalékot, bírálati díjat a kkv-k számára.

Ugyanakkor, azok a harmadik félnek fizetendő díjak (például közjegyzői díj, kezességvállalási díj), amelyeknek eddig sem kellett beleférniük a 2,5 százalékban maximált marzsba, továbbra is felszámíthatók az ügyleti kamaton kívül.

A monetáris tanács április 7-i döntésének értelmében április 20. óta érhető el az MNB mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett nhp hajrá konstrukciója. A hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető, 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható, segíti a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k megerősödését és további növekedését.

(Forrás: MTI)