November 30-án indul Sarm es-Sejkből az utolsó menetrend szerinti orosz repülőgépjárat Moszkvába, de ettől függetlenül Egyiptom nem marad orosz turisták nélkül.

Vlagyimir Putyin orosz államfő november 6-ai hatállyal felfüggesztette a légi közlekedést Oroszország és Egyiptom között az október 31-i katasztrófa miatt. Azóta csak Egyiptomból indulnak orosz gépek, menekítik a turistákat Hurghadából és Sarm es-Sejkből. A két üdülőhelyen már csak 2 ezer orosz turista tartózkodik, több mint 90 ezren hazautaztak.

Csütörtöki lapértesülések szerint azonban néhány utazási iroda nem mond le az egyiptomi lehetőségről, az új célpont Taba, ahová Izraelen keresztül szállítják majd a vendégeket. Az első csoport a tervek szerint már a jövő héten megérkezik Szentpétervárról.

Az irodák Fehéroroszországon, Lengyelországon és Finnországon át is viszik az utasokat, mivel az elnöki rendelet azt nem tiltotta meg, hogy Egyiptomba utakat szervezzenek. Igaz, így jelentősen megdrágult a telelés, decemberben például a 8 napos útért az ötcsillagos Taba Hotelben teljes ellátással 73 ezer rubelt (400 ezer forintot) kell fizetni.

Egy gyorsfelmérés szerint az utazni vágyók többségét nem riasztotta el az orosz repülő elleni merénylet, tíz megkérdezettből hét azt mondta, hogy minden további nélkül útra kelne Egyiptomba.