A Gazprom elnöke szerdán bejelentette, hogy 10 órakor leállították a gázszolgáltatást Ukrajna felé, s addig nem is nyitják meg a csapot, amíg a Naftogaz nem fizet.

Volt, akit meglepett Alekszej Miller, a Gazprom elnökének bejelentése, hogy nem szállítanak tovább földgázt Ukrajnának, mert azt gondolták, hogy ez hetek óta így van. Az ukrán miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk ugyanis október óta többször bejelentette, hogy országának nincs szüksége az orosz gázra, mert kiszámolták: a téli időszakra elegendő a mennyiség. Jacenyuk azt is megerősítette, hogy megtették a legfontosabb lépést, a jövőben teljesen leszakadnak az orosz energiacsapokról, s a hazai termelés mellett más forrásokból pótolják a hiányzó földgázt.

Az ukrán miniszterelnök szerdán Kijevben meglehetősen sarkosan fogalmazott: nem az oroszok zárták el a csapot, hanem a kormány tiltotta meg a Naftogaznak, hogy orosz földgázt importáljon. Jacenyuk egyben bejelentette, hogy azonnali hatályal megtiltották azt is, hogy orosz repülőgépek, akár tranzit céllal, átrepüljenek Ukrajna fölött.

Ukrajna az év eleje óta úgy juthatott orosz földgázhoz, hogy előre fizetett. Korábbról így is jelentős tartozása maradt, aminek jogosságát egyébként vitatja a kijevi kormány.

Moszkva és Kijev között a Krím-félszigeti áramszabotázs miatt is feszültség van. Ukrajna nem tesz meg mindent azért, hogy a Krímbe vezető áramszolgáltatást helyreállítsa, ezért Moszkva válaszul kedden leállította a szénszállítást Ukrajnának.

Az ukrán energetikai minisztérium adatai szerint jelenleg 2 millió tonna az ország széntartaléka, amely maximum az év végéig elég. Kijev azt fontolgatja, hogy szerződésszegés miatt bírósági útra tereli a szénügyet, ha Oroszország nem folytatja a szállítást.