A hamarosan induló új tanévre tanszervásárlással készülő családok egy kisebb vagyont hagynak ezekben a napokban a boltok pénztárainál. Ezért is fontos tudni, hogy a tanszerek esetében – ártól függetlenül is – vannak a vásárlóknak szavatossági jogai: a tanszerekre vonatkozóan a fogyasztót két év szavatossági jog illeti meg.

A vásárlástól számított hat hónapon belül felmerülő minőségi hiba (például rendeltetésszerű használat ellenére eltörik a ceruza, elszakad a textilből készült tolltartó, „szétesik” a ceruzahegyező) esetén vélelmezni kell, hogy a probléma gyártási eredetű, így a fogyasztó elsősorban az árucikk javítását vagy cseréjét kérheti – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH).

A javítás és csere közül a fogyasztó választhat kivéve, ha a választott igény teljesítése lehetetlen vagy aránytalan. Lehetetlenség például az, ha az árucikk fizikailag javíthatatlan, vagy ha a csere, amiatt nem valósítható meg, mert az árucikket már nem gyártják, már nem rendelkezik vele a kereskedő (kifutó modell volt, akciós rendelésből származott). Aránytalanságról beszélünk például akkor, ha a javítás elvégzése a cseréhez képest aránytalan többletteherrel jár a kereskedőnek.

Abban az esetben, ha a kereskedő sem javítani, sem cserélni nem tud, illetve nem hajlandó, a fogyasztó árleszállítást érvényesíthet vagy elállhat a szerződéstől. Elállás esetén a kereskedő köteles visszafizetni a vételárat (a hibás árucikk visszavétele mellett). Jelentéktelen hiba esetén azonban elállásnak nincs helye. Hat hónapon túl (rendeltetésszerű használat mellett) jelentkező hiba esetén is van lehetőség minőségi kifogás előterjesztésére, ekkor viszont már a fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy a hiba oka már a vásárlás során is fennállt.

A termékkel kapcsolatos kifogást a vásárlás helyén a kereskedőnek kell jelezni, a hiba felfedezését követően. Érdemes tehát a beszerzést követően otthon átnézni a tanszereket, hogy ne érje csalódás a gyermeket a rossz, vagy használhatatlan eszköz miatt, illetve a szülőket sem anyagi kár. A kereskedő köteles jegyzőkönyvben rögzíteni a panaszát, amelynek másodpéldányát át kell adnia a fogyasztónak.

Fontos, hogy a blokkot, nyugtát, számlát, jótállási jegyet minden esetben őrizzük meg a szavatossági időszakban, ugyanis ezen dokumentumokkal tudjuk igazolni, hogy hol, mikor és mennyiért vásároltunk. Amennyiben szavatossági-jótállási jogainak a kereskedő vonakodik eleget tenni, jogai érvényesítése érdekében bírósághoz vagy békéltető testülethez fordulhat.

Az általános tapasztalat az, hogy az olcsóbb, silányabb minőségű termékek gyorsabban tönkremennek, elhasználódnak, akár már a megvételkor sem alkalmasak a megfelelő használatra, ezért hosszú távon gazdaságosabb egy jobb minőségű terméket vásárolni. Nem mindegy, honnan szerezzük be a szükséges tanszereket. Nagy árkülönbségek vannak azonos termékek között is. Érdemes azonban mérlegelni, hogy egy nagyobb áruházba való utazásunk költsége megtérül-e azzal, hogy ott olcsóbb a vétel, vagy érdemes jobb minőségű, de esetleg drágább terméket választani egy szakboltban.