Több mint hatezer jogsértésre derítettek fényt tavaly az adóhatóság pénzügyi nyomozói, a kár együttesen 110 milliárd forint. Mivel a csalók egy része külföldön, esetleg offshore-paradicsomokban próbálja elrejteni a pénzt, a magyar hatóság tavaly 1500 alkalommal kérte a nemzetközi szervezetek segítségét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói­ több mint 6200 bűncselekmény miatt indítottak büntető­eljárást tavaly. Az esetek jelentős summáról, együttesen 110 milliárd forintról szóltak. Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője a Magyar Időknek úgy fogalmazott: a legnagyobb kihívást 2016-ban is a közteherviseléssel kapcsolatos visszaélések leleplezése jelentette.

A múlt esztendő esetei közül 2600 alkalommal kezdtek vizsgálódásba költségvetési csalás miatt a pénzügyi nyomozók, az ügyek együttesen százmilliárd forintos kárt okoztak az államkasszának.

Az áfacsalások elkövetői az utóbbi időkben nemigen változtattak módszereiken. A bűnügyi tapasztalatok azt mutatják, hogy a visszaélések továbbra sem korlátozódnak egy-egy termékre: a tettesek azt figyelik, mely árucikkek azok, amelyekkel adott időpontban a legnagyobb hasznot érhetik el.

Így egyszerre akár több típusú termékkel is folytathatják illegális üzleteiket. Az áfacsalásra leginkább azokat a cikkeket használják fel, amelyek ömlesztve szállíthatók, egyedi azonosításuk nehézkes, vagy egyáltalán nem lehetséges.

– Cukor, csokoládé, tej, hús, kávé – sorolta a rendre előkerülő élelmiszeripari termékeket és alapanyagokat a szóvivő. Az alezredes hozzátette: a NAV pénzügyi nyomozói tavaly az élelmiszerek pia­ca mellett a munkaerő-kölcsönzésben is sok gyanús esetet észleltek.