Immár ötödik alkalommal szervez díjmentes érettségi felkészítőt románból és matematikából a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI). Idén tizenhárom településen szervezik meg a képzést.

Összesen harminchét csoportot indítanak Erdély-szerte közel nyolcszáz diáknak tudnak segíteni az érettségire való felkészülésben – jelentette ki székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján Szász Jenő, az NSKI elnöke.

A program célja, hogy minél több magyar fiatalnak legyen sikeres az érettségije, ne törjön derékba az életük már 18–19 évesen. Ezzel az ifjúság itthon maradását is támogatják – írja a Krónika.

A képzéseket Székelykeresztúron, Székely­udvarhelyen, Szentegyházán, Csík­szeredában, Gyergyó­szentmiklóson, Gyer­gyó­alfaluban, Maros­hévízen, Sepsi­szentgyörgyön, Kézdi­vásárhelyen, Kovásznán, Ba­róton, Szovátán és Nagyszalontán szervezik meg.

„A román nyelv és irodalomból, valamint matematikából indított vizsgafelkészítők nem helyettesítik, csupán kiegészítik az otthoni tanulást” – hangsúlyozta Ilyés Ferenc, a MÜTF igazgatója.

A szervezők különösen fontosnak tartják a hátrányos helyzetű, közepes képességű tanulók, illetve a szakközépiskolákba járó diákok segítését, de célcsoportjukba tartozik bárki, aki idén érettségizne. A képzések ugyanakkor kutatásként is szolgálnak az oktatási rendszer hiányosságairól szóló felméréshez.

Göthér Orsolya, a projekt koordinátora elmondta, túljelentkezés esetén szintfelmérő vizsgákat tartanak január 23–24. között, ennek alapján döntik el, hogy kit vesznek fel. A képzés 55 órából áll: hangsúlyt fektetnek a tanulásmódszertanra, a tanárral való közös feladatmegoldásokra, valamint az elsajátított tudás folyamatos felmérésére.

Az NSKI 25 millió forinttal támogatja a projektet, de a későbbiekben szeretnének romániai forrásokat is bevonni.