A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) új pályázói portált hozott létre a magyar részvétel elősegítésére a 95,5 milliárd euró keretösszegű Horizont Európa programban.

A magyar nyelvű hivatalos honlap teljes körűen és naprakészen teszi közzé a sikeres pályázáshoz nélkülözhetetlen információkat, értelmező anyagokat, aktuális híreket, szakmai rendezvényeket. Emellett szakértői szolgáltatásokkal is támogatják, hogy a magyar szervezetek még eredményesebbekké váljanak a közvetlenül pályázható uniós források elnyerésében.

A Horizont Európa program első két évében mintegy 15 milliárd eurónyi támogatásról döntenek, elsősorban a digitális és zöld átmenet, az egészségügy, a biztonság, a klímaváltozás, energetika, közlekedés, a fenntartható mezőgazdaság kihívásai, illetve a kutatói karrierépítés, a kutatási infrastruktúrák, valamint az innovációs ökoszisztémák építése területeken.

Jelenleg mintegy 350 pályázati lehetőség áll nyitva az érdeklődők előtt, ezen felül hamarosan közel 100 további felhívás is megnyílik.

Az előző hétéves időszakban a magyar szervezetek 1479 sikeres pályázati részvétellel mintegy 367 millió euró támogatáshoz jutottak a Horizont 2020 pályázatain, ez csupán 0,6 százalékát jelenti a program teljes költségvetésének.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke kiemelte, közös cél, hogy ezt a teljesítményt megsokszorozzák, és 2027-re Magyarország részesedése a közvetlenül pályázható uniós KFI forrásokból elérje a lakossággal arányos 2,18 százalékot.

Az NKFIH elnöke szerint a magyar pályázókban megvan a képesség, hogy bekapcsolódjanak a pályázati rendszerbe. A hivatal pedig minden rendelkezésre álló eszközzel segíti őket abban, hogy az erős verseny közepette még nagyobb eséllyel szálljanak ringbe a Horizont Európa keretprogram forrásaiért.

Hozzátette, a hivatal megerősített eszköztára magába foglalja a naprakész hírek és információk átadását, a tematikus rendezvények szervezését, a személyre szabott, ingyenes pályázati tanácsadást, a pályázói és értékelői tapasztalatok megosztását éppúgy, mint a hazai forrásból indított rásegítő pályázatokat. Mindez a tudás az új portálon első kézből megismerhető.

(Forrás: MTI)