A magyar jegybank is keresi a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésben rejlő kooperációs lehetőségeket. A kínai deviza használata direkt fizetési eszközként a kereskedelmi elszámolásokban jelentős távlatokat nyithat meg.

A kínai deviza, a renminbi nemzetközi használatának támogatása érdekében a kínai jegybank számos swapline (devizacsere) keret-megállapodást kötött külföldi jegybankokkal. Az Európai Unióban többek között a Bank of England (BoE), az Európai Központi Bank (EKB) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is a kínai jegybank swapline partnerévé vált 2013 óta – mondta Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója a Kína és a kelet-közép-európai térség közötti együttműködéssel foglalkozó tanácskozáson.

Európa számára fontos a szakpolitikai együttműködés Kínával, ennek keretében 2012 óta 16 kelet-közép-európai ország, köztük Magyarország igyekszik szorosabbra fűzni a gazdasági és kulturális kapcsolatait Kínával – emlékeztetett Palotai Dániel. Ebben kiemelt szerepet kap majd az infrastrukturális együttműködés, így például a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése, annak finanszírozása – jegyezte meg.

A kétoldalú kereskedelmi együttműködés mellett a pénzügyek területén is bővíteni kívánják a kooperációt. Emellett a kínai cégek jelentősen növelni kívánják befektetéseiket a kelet-közép-európai térségbe, és a Kínába történő beruházások is nagyszerű lehetőségeket jelentenek a magyar cégek számára – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

A kínai deviza használata direkt fizetési eszközként a kereskedelmi elszámolásokban jelentős távlatokat nyithat meg szavai szerint. Emellett kiemelte, hogy Kína kötvénypiaca a harmadik legnagyobb a világon, és a távol-keleti nagyhatalom rendelkezik a világ hetedik legjelentősebb állampapír-piacával. (MTI)