Nem várt fordulatot jelenthet a hitelmoratórium utáni havi hiteltörlesztőket illetően az MNB egyik állásfoglalása – számol be róla a Bankmonitor.hu hitelkereső oldal.

Eddig arról volt szó, hogy a moratóriumot megelőző havi törlesztőhöz képest nem nőhetnek a moratórium utáni részletek, ám az állásfoglalás szerint a hitel eddigi legmagasabb törlesztőjét nem múlhatja majd felül. Ez különösen a változó kamatozású lakáshiteleseket érintheti érzékenyen, akik között még mindig jelentős számban vannak forintosított devizahitelesek, hiszen esetükben a moratórium kezdetekor lényegesen alacsonyabb volt a törlesztő, mint néhány éve.

A hitelmoratórium ideje alatt – vagyis 2020 március 19-től egészen az év végéig – az adósoknak meglévő hiteleiket nem kell törleszteniük. A törlesztés felfüggesztésének lehetősége vonatkozik a lakáshitelekre, a személyi kölcsönökre, a Babaváró támogatásra és a céges hitelekre egyaránt. A hitelmoratórium automatikus, vagyis ha az adós nem jelzi a bankjánál, hogy tovább fizetne, akkor a bank nem von le további törlesztőket. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a bankok sem a tartozást, sem a kamatot nem engedik el, egyszerűen csak átmeneti fizetési könnyítést kapnak azok, akiknek a veszélyhelyzet alatt csökkent a bevételük. A szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot utólag kell majd megfizetni, mégpedig a futamidő alatt egyenlő részletekben.

Lényeges ígéret ugyanakkor, hogy az adósok havi törlesztője a moratórium lejártát követően nem emelkedhet, emiatt a hitelek eredeti szerződés szerinti futamidejét meg fogják majd hosszabbítani. Fontos kérdés azonban, hogy mihez képest nem emelkedhet a havi fizetnivaló, ugyanis ezen nagyon sok múlik majd. Az MNB állásfoglalása alapján a moratórium utáni törlesztő a hitel felvételét követő legmagasabb törlesztőt nem haladhatja meg, ami jelentős emelkedést jelent majd azoknál a kölcsönöknél, ahol – az elmúlt időszak kamatcsökkenésének köszönhetően – korábban volt magasabb is a havi fizetnivaló.

FRISSÍTÉS

A jegybank 2020.05.15-én pontosította is állásfoglalását. Az új értelmezés alapján a moratóriumot megelőző utolsó részletet, illetve a szüneteltetés időszaka alatt felmerülő legmagasabb havi fizetnivaló összegét nem haladhatja majd meg a moratóriumot követő törlesztő. Vagyis a kalkuláció során nem kell figyelembe venni a futamidő során korábban megfizetett törlesztők nagyságát.

De hogyan lehet értelmezni azt, hogy „a moratórium ideje alatt felmerülő törlesztőrészlet”? Hiszen az adósnak nincs fizetési kötelezettsége a szüneteltetés alatt. Jó megközelítés lehet az MNB szerint, ha a bank azt veszi alapul, hogy a moratórium igénylése nélkül miként alakult volna a havi törlesztő. Ezeket kiszámolja az év végéig, majd megnézi, hogy a moratóriumot megelőző utolsó esedékességhez képest emelkedett volna-e a havi fizetnivaló. Amennyiben lett volna annál magasabb törlesztőrészlet, akkor azt tekinti a szüneteltetést követő maximális részletnek, melyet nem haladhat meg a tényleges fizetési kötelezettség.