A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint összesen 16 millió forint bírságot szabott ki a Sopron Bank Burgenland Zrt.-re a felügyeleti vizsgálatán feltárt informatikai, hitelkockázat-kezelési, vállalatirányítási, számviteli, adatszolgáltatási, nyilvántartási, illetve a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó hiányosságok miatt.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a feltárt problémák nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.

Mint írják, a jegybank a hitelintézet informatikai működésében elsősorban a belső szabályozási, nyilvántartási, valamint a beállítási és naplózási tevékenységet érintően azonosított problémákat. A hitelkockázat kezelésénél a belső hitelekre, a fizetőképesség megállapítására, az ügyletminősítésre és hitelbiztosítéki értékmeghatározásra vonatkozó eljárásokkal kapcsolatban fedeztek fel hiányosságokat, emellett a bank hitelezési és követeléskezelési gyakorlata sem volt mindenben szabályos.

A hitelintézet vállalatirányítási rendszere többek között a belső szabályzatokat, a kiszervezett tevékenységek ellenőrzését és a javadalmazási politikát érintően nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályoknak – olvasható a közleményben. A jegybank továbbá hiányosságokat talált még az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betétek adatnyilvántartásában is.

Végezetül pedig arra is fény derült, hogy a bank a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésekor nem végezte el teljeskörűen a jogszabályok szerint elvárt adatszolgáltatási, nyilvántartási és a gyanús ügyletek szűrési kötelezettségét, valamint több esetben a tulajdonosi nyilatkozatok is hiányosak voltak.

(NT)