A hatékony együttműködés érdekében Koordinációs Központ felállításáról döntöttek a Kínai–Kelet-Közép-Európai Bankközi Szövetség tagjai a Szófiában ma lezárult Igazgatósági Ülés keretében. A 16+1 országot tömörítő szövetség döntése szerint a Koordinációs Központot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) fogja működtetni Budapesten.

A közép-kelet-európai régió fejlesztési intézményeit tömörítő Kínai–Kelet-Közép-Európai Bankközi Szövetség megalakulásáról szóló együttműködési megállapodást 2017 novemberében írták alá Budapesten. A szervezet célja a tagok közötti gazdasági-pénzügyi együttműködés erősítése, valamint további üzleti alapú együttműködési lehetőségek kidolgozása volt.

A Szövetség jelenlegi működési struktúráját kiegészítő Koordinációs Központ létrehozásáról ma szavaztak a résztvevő intézmények a Szófiában zajló Kínai–Kelet-Közép-Európai Bankközi Szövetség Igazgatósági Ülésén. A döntés értelmében a központ az MFB szervezetén belül jön létre, annak szakmai feladatait, a szövetség munkájának összefogását az MFB látja el. A Koordinációs Központ a Bankközi Szövetség szervezeti egységeinek munkáját fogja támogatni, illetve helyi ismereteit és kiterjedt régiós együttműködési tapasztalatait felhasználva segítséget nyújt a közös feladatok lebonyolítása és a tagokkal folytatott kommunikáció során.

Célkitűzései közé tartozik a tagországok közötti gazdasági együttműködés elősegítése, a Szövetség hatékony működési struktúrájának kialakítása, valamint a Kínai és Közép-Kelet-Európai közötti együttműködési lehetőségek feltárása, az üzleti érdekek összehangolása – olvasható az MFB közleményében.