Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar IT-szektor a Makronóm Intézet iparági kutatása szerint, a hazai IT-cégek termékeire és szolgáltatásaira nemzetközi szinten is jelentős igény mutatkozik, 52 százalékuk exportál rendszeresen.

Az elemzés szerint a megkérdezett cégek közel fele árbevétel-növekedésről, illetve az ügyfélkör dinamikus bővüléséről számolt be (39 százalék), a koronavírus-járvány pedig kifejezetten felpörgette a digitalizációs törekvéseket az elmúlt három évben. Az energiaválság azonban ezt a sikerágazatot is fenyegeti, az informatikai felsővezetők ugyanis arra számítanak, hogy a drágulás a tervezett fejlesztések elhalasztására kényszerítheti a megrendelőket.

Az információs technológia (IT) szektor a nemzetgazdaság jelentős szeletét adja a maga 5 százalékos részesedésével a teljes hazai hozzáadott érték termelésből, miközben 85 ezer munkavállaló és mintegy 42 ezer vállalkozás szolgálja ki a digitalizációs igényeket Magyarországon.

A magyarországi IT-szektor kiemelkedően exportképes ágazat, ráadásul a vállalatok többsége magas hozzáadott értékű termékeket és szolgáltatásokat nyújt. A megkérdezettek 69 százaléka megoldás- és szoftverfejlesztéssel foglalkozik, 44 százalékuk pedig hardverértékesítéssel. Az elemzés kiemeli, hogy 65 százalékuk kifejezetten egyedi, saját fejlesztéseket kínál.

A magyar techcégek megrendelője elsősorban a versenypiac, azon belül is jellemzően a nem állami tulajdonú kis- és középvállalkozások (67 százalék) és nagyvállalatok (52 százalék) a gazdaság szinte minden ágazatából.

A megkérdezettek szerint leginkább az emelkedő infláció (59 százalék), a növekvő bérigények (55 százalék) és a megfelelő munkaerő elérhetősége (32 százalék) jelentett kihívást. A járványhelyzetre 39 százalékuk a kínálkozó új lehetőségek ellenére is hátráltató tényezőként tekintett – jegyezték meg az elemzők.

A 2023-ban jelentkező legjelentősebb kihívást az IT-cégek az energia- és alapanyagárak emelkedésében látják, a válaszadók közel felénél (49 százalék) okoz problémát ezek drágulása.

(Forrás: MTI)