Idén is úgy kezdődik el a tanév, hogy számos erdélyi és partiumi iskola nem tudja időben kiváltani a szükséges közegészségügyi engedélyt. Az oktatási minisztérium szerint országszerte az iskolák mintegy 20 százaléka nem rendelkezik működési engedéllyel, legtöbbször az ivóvíz vagy a közművesítés hiánya miatt.

Mircea Dumitru román oktatási miniszter augusztus 18-án nyílt levelet írt a polgármestereknek, amelyben arra kérte az elöljárókat, hogy hatékonyabban támogassák a tanintézeteket. „Elfogadhatatlan, hogy a gyerekeink 2016-ban is olyan iskolákban tanulnak, amelyek a minimális higiéniai feltételeket sem tudják biztosítani. Mégis hogyan lehet az ilyen tanintézetekben hitelesen beszélni az egészséges életmódról?” – tette fel a kérdést a tárcavezető – írja a kronika.ro.

A Koalíció az oktatásért elnevezésű, tanügyi szakszervezeteket tömörítő egyesület elnöke, Daniela Vişoianu azonban az Adevărul napilapnak azt mondta, szerinte az oktatási tárca nyílt levele egyrészt későn érkezett, másrészt nem igazán elegendő ahhoz, hogy „felébressze” az illetékes hatóságokat.

„Végre valaki arról is beszél, hogy az önkormányzatoknak hatékonyabban be kellene avatkozniuk az iskolák fejlesztésébe, arról viszont továbbra sem készült konkrét módszertan, hogy mi a szerepük ebben az esetben a helyi önkormányzatoknak vagy az iskolai vezetőtanácsoknak, és hogyan kellene elkészítsék a tanintézetek valós állapotáról szóló jelentéseket” – mutatott rá Daniela Vişoianu.

Az oktatásügyi szakember szerint politikai akarat és következetesen végigvitt infrastrukturális fejlesztési terv hiányában a polgármesterek továbbra is csak az épületek újrafestésével fognak foglalkozni. A helyzet súlyosságáról beszélt egy hónappal ezelőtt Klaus Johannis államfő is egy bukaresti közbiztonságügyi tanácskozáson.

Rámutatott: nem lehet minőségi, a jövőt megalapozó oktatásról beszélni, amíg a tanulók nincsenek biztonságban az iskolákban, és úgy véli, az oktatási rendszer átfogó reformjára, a hatóságok hatékonyabb együttműködésére lenne szükség.

Bihar megyében még javában tart az ellenőrzés azokban az oktatási intézményekben, ahol az elmúlt iskolai évben is problémák adódtak. A tanfelügyelőség felmérése szerint a megyében működő 915 tanintézetből 140 nem kapott közegészségügyi engedélyt a 2015/2016-os tanévben, ezeket az iskolákat most alaposan átvizsgálják a közegészségügyi hivatal munkatársai.

Hargita megyében, annak ellenére, hogy évről évre csökken azon tanintézetek száma, amelyek nem rendelkeznek egészségügyi engedéllyel, még mindig 67 olyan iskolaépület van, ahol nincs vezetékes víz vagy vízöblítéses illemhely.

Tar Gyöngyi, a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság vezetője elmondta, az intézmény munkatársai minden évben ellenőrzik az engedély nélküli épületek helyzetét, illetve felmérik, milyen állapotok uralkodnak a megye 550 oktatási intézményében.