Az ipari termelői árak márciusban 9,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest, és 1,9 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tájékoztatás szerint az áremelkedés ütemét a forint euróval szembeni gyengülése, valamint a nyers- és alapanyagok drágulása befolyásolta.

A belföldi értékesítési árak 8,4 százalékkal, az exportértékesítési árak 10,2 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, havi szinten 1,7, illetve 2,0 százalékos volt az emelkedés. Az első negyedévben a belföldi értékesítés árai 5,6, az exportértékesítés árai 9,4, az ipari termelői árak összességében 8,1 százalékkal nőttek éves összevetésben.

Márciusban az egy évvel korábbihoz képest a feldolgozóiparban – amely a belföldi értékesítésen belül 63 százalékos súlyt képvisel – 8,7 százalékkal, a villamosenergiát, gázellátást, gőzellátást és légkondicionálást lefedő energiaiparban – amelynek súlya 31 százalék – 7,1 százalékos volt a drágulás.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 10,6, a beruházási javakat gyártókban 3,4, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,3 százalékkal nőttek az árak egy év alatt márciusban.

A KSH jelentéséből kiderül, hogy az ipari exportértékesítési árakon belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 8,1, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban 55,3 százalékos volt a drágulás márciusban éves összevetésben.

(Forrás: MTI)