A koronavírus-járvány kitörése után az ipari-logisztikai eszközkategória vált a legvonzóbb hitelkihelyezési területté az ingatlanhiteleken belül a kelet-közép-európai bankok többsége számára – közölte a KPMG könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég.

Kiemelték: a legkevésbé vonzó eszközcsoportnak hitelezés szempontjából a válaszadó bankok a szállodákat és az üdülőkomplexumokat tartották. A járvány előtt a leginkább preferált kategória az irodai szegmens volt – emlékeztettek.

A kelet-közép-európai régióban az ingatlanbefektetések a Covid-19 járvány ellenére 12 százalékkal 6,26 milliárd euróra nőttek 2020 első felében 2019 első feléhez képest a korábban elindított projekteknek köszönhetően. A régió ingatlanpiaci tranzakcióinak csaknem a felét Csehország és Lengyelország adta, a magyarországi tranzakciók összértéke 2020 első felében 440 millió euró volt, ami 17 százalékos csökkenést jelent 2019 azonos időszakához képest.

Andrea Sartori, a KPMG kelet-közép-európai ingatlantanácsadási részlegének vezetője megjegyezte: az európai tranzakciós aktivitás 2020 második negyedévére 2014 óta nem látott szintre csökkent.

Sartori úgy látja, hogy a Covid-19 okozta nehézségek ellenére a befektetők nem zárkóznak el teljes mértékben az új befektetésektől és a bankok is készek ezek finanszírozására, ám sokkal jobban megfontolják, hogy milyen típusú eszközökhöz készek hitelt nyújtani.

A magyar válaszadó bankok 75 százaléka nyitott jövedelemtermelő ingatlanok finanszírozására, 50 százaléka pedig új ingatlanfejlesztések hitelezését is megfontolná. Ez ugyanakkor jelentős visszaesés a járvány előtti időkhöz képest: 2019-ben ezek a mutatók még 100, illetve 60 százalékon álltak.

Az összefoglalóban arra is kitértek: a magyar piacon az ingatlanfinanszírozási hitelek nagysága jellemzően a 14 és 24 millió euró közötti sávban mozog, az érvényesíteni kívánt kamatprémiumok esetében 2,51 százalék és 5,0 százalék között mozogtak a különböző szektorok átlagos értékei.

A KPMG idei felmérésében 11 európai ország több mint 60, többségében helyi, egy-két országban jelenlévő hitelintézete vett részt.

(Forrás: MTI)