Az Intrum veszi át a Magyarországról kivonuló SVEA követeléskezelő meglévő kintlévőségeit, mintegy 250 ezer tartozást, a követelések összértéke csaknem 19 milliárd forint.

A SVEA Finance Zrt. svéd tulajdonú követeléskezelő társaság július 17-én adta el lakossági fedezetlen követelését a szintén svéd tulajdonban álló, tőzsdén jegyzett Intrum csoport magyar leányvállalatának. Az ügylet lezárása után a SVEA befejezi magyarországi tevékenységét, az eladott követeléseket ezután teljes egészében az Intrum kezeli tovább.

Az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója komoly sikerként értékelte a tranzakciót, mert a SVEA kintlévőségeire sok versenytársuk pályázott, éles verseny alakult ki.

Deszpot Károly szerint a tranzakció hozzájárul a magyar követeléskezelési piac konszolidációjához. Korábban aktív cégek összetett piaci hatások miatt visszavonulnak és értékesítik a portfólióikat, miközben a hiteltörlesztési moratórium lejárta után várhatóan nő a nem teljesítő hitelek aránya. Ez arra ösztönözheti a bankszektort, hogy kitisztítsák portfóliójukat, emiatt az Intrum további portfólióvásárlásokat is tervez a jövőben – jelezte.

A tranzakció lebonyolításában a KPMG Tanácsadó Kft. pénzügyi tanácsadóként, az Allen & Overy Ügyvédi Iroda pedig jogi képviselőként nyújtott segítséget.

Az Intrum Magyarország mellett még 24 európai országban van jelen, több mint 10 ezer alkalmazottjuk évente mintegy 80 ezer céget szolgál ki. A vállalat központja Stockholmban található, részvényeit a Nasdaq Stockholm tőzsdén jegyzik, árbevétele tavaly elérte a 16 milliárd svéd koronát (540 milliárd forintot). Az Intrum magyar leányvállalata több mint 400 embernek ad munkát, éves árbevétele a legfrissebb adatok szerint meghaladja a 33 milliárd forintot – tájékoztatott a cég.

(Forrás: MTI)