A kecskeméti székhelyű Interkerám Kft. és Janovák László, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kapta a Dél-Alföldi Innovációs Díjat, amelyet a Szegedi Akadémiai Bizottság a régió három kereskedelmi és iparkamarájával közösen alapított.

Dékány Imre akadémikus, az elismerést odaítélő kuratórium elnöke elmondta: az Interkerám Kft. a hazai kézműves kerámiaipar számára kifejlesztett Kolibri termékcsaládért kapta a díjat. A színintenzív, károsanyag- és oldószermentes, ecsetelhető termékcsalád egyaránt használható oktatási, kézműves és hobbi célra készülő kerámiákhoz. A termék alkalmazásakor nincs szállópor, és felhasználói minimalizálhatják a keletkező hulladékot. Hozzátette: a termékcsalád piaci bevezetése 2016 óta folyamatosan zajlik.

Honlapja szerint az 1990-ben alakult, kecskeméti székhelyű Interkerám Kft. a kerámia-, zománc-, és üvegipar területén működik. A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a cég 2016-os értékesítésből származó nettó árbevétele 825 millió forint, adózott eredménye 47 millió forint volt.

Janovák László, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének oktatója vízlepergető és fény hatására öntisztuló tulajdonságokat mutató funkcionális bevonat kifejlesztéséért kapta az elismerést. A bevonat előnyösen alkalmazható olyan felületeken, ahol víz, jég, por és felületi szennyezések és mikroorganizmusok jelenléte problémát okoz. A bevonat hatására a felület nem nedvesedik, jegesedik vagy korrodál, fény hatására pedig öntisztuló és antibakteriális tulajdonságokra tesz szert. A találmány szabadalmi bejelentése 2017 májusában megtörtént. (MTI)