Az innováció és a mesterséges intelligencia elterjedéséhez kulcsfontosságú a megfelelő szabályozási környezet, a hazai munkavállalók felkészítése a magasabb hozzáadott értékű feladatok elvégzésére – ismertette az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

Annak érdekében, hogy Magyarország meg tudja ragadni az adatgazdaság és a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásában rejlő történelmi kitörési lehetőséget, az IVSZ széleskörű összefogást kezdeményez, hogy a kormány által 2020-ban elfogadott mesterséges intelligencia stratégia felülvizsgálata minél hamarabb megtörténjen. Ez az alapfeltétele az MI-vel kapcsolatos részletes akciótervek mielőbbi és hatékony végrehajtásának – írták.

Az IVSZ évek óta azt az álláspontot képviseli, hogy a technológiai fejlődés, a digitális transzformáció olyan történelmi kitörési lehetőség a magyar gazdaság számára, amely segíthet kihúzni a nemzetgazdaságot a közepes fejlettség csapdájából. Ennek a technológiai fejlődésnek az egyik meghatározó eleme a mesterséges intelligencia, amely mára már megjelent az élet minden területén és jelentős mértékben alakítja át a gazdaságot, a társadalmat.

A következő években csakis az a gazdaság tud versenyképes maradni, amelyben a munkavállalók készségszinten használják a modern technológiát, és képesek arra, hogy a mesterséges intelligenciára építve újabb innovatív megoldások születését támogassák – mondta Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke.

A szervezet szerint szükség van az MI alkalmazásának széleskörű, az informatikai vonatkozásokon túlnyúló, a jogi, etikai, szociális, üzleti, versenyszabályozási aspektusokra is kiterjedő elemzésére. Különösen fontos lesz a megfelelő egyensúlyt megtalálni a szabályozás terén annak érdekében, hogy az biztosítsa az MI alkalmazás területén a jogszerűséget, a felhasználók biztonságát, az alapjogok csorbítatlanságát, ugyanakkor lehetőség szerint támogassa a technológiai fejlődést, az innovációt és csak a szükséges mértékben korlátozza azt, de semmiképpen ne gátolja.

A szövetség javasolja továbbá olyan „szabályozási tesztkörnyezet” létrehozását, amely lehetővé teszi, hogy a mesterségesintelligencia-fejlesztéseken a szabályozás következményeit, hatásait „védett” körülmények között vizsgálják a felhasználói biztonságot előtérbe helyezve.

Kulcsfontosságú az MI betanításához szükséges adatvagyon megfelelő kezelése is, az IVSZ ezért szükségesnek tartja, hogy a közszférában keletkező – nem bizalmas vagy minősített – adatok minél szélesebb körben válhassanak elérhetővé, annak érdekében, hogy azokra épülve innovatív MI-megoldásokkal állhassanak elő a magyar vállalatok.

Az IVSZ szerint szükség lesz átképzési programokra, munkaadók és munkavállalók számára nyújtott célzott támogatásokra annak érdekében, hogy a felkészítsék a jövőre a jelen munkavállalóit.

(Forrás: MTI)