Erősödik a nemzetközi befektetői érdeklődés, amihez nagyban hozzájárul a Néprajzi Múzeum új épületének londoni díja is.

A Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló új Néprajzi Múzeum épülete hétfőn nyerte el a Világ legjobb középülete és Európa legjobb középülete díját is az International Property Awards (IPA) versenyén Londonban. Ezzel a világ legjobbjait díjazó ingatlanszakmai versenyt sikerült megnyerni.

Többek között ez is jól mutatja, hogy nő a nemzetközi érdeklődés a magyarországi befektetési lehetőségek iránt, valamint az ingatlanbefektetési tranzakciók száma és volumene is, amelynek köszönhetően elmúlt három évben rekordösszegre nőtt az ingatlanbefektetések értéke: idén várhatóan eléri az 1,7 milliárd eurót a tavalyi 1,8 milliárdos rekord után.

„A magyar ingatlanpiac legtermékenyebb három évét zárjuk idén, ilyen hosszú ideig, ilyen magas volumen még nem volt tapasztalható a befektetési piacon” – hangsúlyozta Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke.

A díj egyet jelent a magyar szakemberek felkészültségével, az innovatív, környezetbarát szemléletmódú tervezéssel.

A megvalósítási szakaszba lépett Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb kulturális fejlesztése, amelynek komplexitását mutatják a Londonban átvett díjak, és az is, hogy tavaly Cannes-ban egyedüli európai nagyprojektként a világ négy legjobbja között végzett a MIPIM Awards-on a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató kategóriában.

Az International Property Awards a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanos megmérettetése, negyedszázada díjazzák minden évben 45 kategóriában a kiemelkedő fejlesztéseket. A győztesekről egy nyolcvan iparági szakértőből álló zsűri dönt: a pályázatokat a projektek tervei, minősége, innovativitása, eredetisége, fenntarthatóság iránti elkötelezettsége alapján pontozzák, majd ez alapján rangsorolnak. A Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum a Best Public Service Architecture kategóriában lett Európa és a világ legjobbja.

(SZ)