A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a fejlett országoknak bevándorló munkaerőhöz kellene folyamodniuk annak érdekében, hogy ellensúlyozzák aktív életkorú lakosságuk elkerülhetetlen csökkenését és a gazdaságnak a népesség elöregedéséből adódó lassulását.

„Bár migránsok befogadása problémákat is okozhat és politikai értelemben visszaüthet, ugyanakkor lehetőséget jelenthet a befogadó országok számára” – fogalmaz jelentésében az IMF, amelyet a jövő héten Washingtonban zajló tavaszi közgyűlése előtt tett közzé. 

A valutaalap közgazdászai szerint a fejlett gazdaságok nem képesek felvenni a harcot az aktív életkorú lakosság elöregedéséből adódó gazdasági visszaeséssel akkor sem, ha határozott lépéseket tesznek a nők és az időskorúak munkaerőpiaci integrálására.

Az ENSZ becslései szerint „az évszázad közepére a fejlett országok csaknem felében csökkenni fog a népesség”. A munkaképes korú dolgozóknak „néhány évtizeden belül” kétszer annyi idős embert kell majd eltartaniuk, mint ma – írta az IMF.

Az IMF hangsúlyozza, hogy a bevándorlás „hosszú távon hozzájárulhat a növekedés és a termelékenység fokozásához”, míg a megszorító jelegű bevándorlási politikák jelentősen súlyosbíthatják a munkaképes korú lakosság elöregedéséből eredő kedvezőtlen tendenciákat. (MTI)