A görög parlament várhatóan szerda este szavaz az újabb mentőcsomagról, elképzelhető, hogy a vita az éjszakába nyúlik majd.

A helyzet bonyolultságát jelzi, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kedd este televíziós beszédben kényszerült magyarázkodni – immár nem először. Azt próbálta megértetni honfitársaival, hogy a legfontosabb kérdésekben elment a lehető legmesszebb. Az volt a cél, hogy ne kelljen csökkenteni a nyugdíjakat és a reálkeresetek se zuhanjanak.

Már-már senkit sem lepett meg, amikor közölte, hogy nem hisz a hétfői megállapodásban, mert szerinte az nem vezeti ki Görögországot a válságból. De kénytelen volt aláírni az egyezséget, mert az országnak nincs meg a gazdasági ereje, hogy kilépjen az euróövezetből és visszatérjen a drachmához.

A parlamenti szavazást már nem várta meg a pénzügyminiszter-helyettes, Ciprasz párttársa. Nadja Valavani levélben tudatta a kormányfővel, hogy lemond, mint írta: Alekszisz, nem tudom tovább csinálni.

Mint kiderült, a Nemzetközi Valutaalap is változatlanul borúsan látja az esélyeket, elemzői szerint a hétfői megállapodás nem elegendő. Vagy 30 évre kellene kitolni a hitelek visszafizetési határidejét, vagy az adósság egy részét el kellene engedniük a hitelezőknek. Utóbbi felvétéssel sem az Európai Unió, sem az Európai Központi Bank nem ért egyet.

Görögország a következő három évben 86 milliárd eurónyi új hitelhez jutna. Elemzők szerint azonban az új csomag nem segíti kihúzni az országot a recesszióból. Janusz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter fogalmazott a legsarkosabban, azt mondta, ha a megszorító intézkedések életbe lépnek, az egyet jelent Görögország posztmodern elfoglalásával.

Görögország három hónapos lejáratra 7milliárd euró áthidaló kölcsönt kapna az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból, ha megszavazná az új csomagot. Az Európai Bizottság ezt javasolta szerdán a tagállamok kormányait képviselő miniszteri tanácsnak. Nagy-Britannia és Csehország tiltakozott az ajánlás miatt.