Zsabka Zsoltot, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának elnökét nemes egyszerűséggel a kamara dinamizálásának élharcosaként emlegetik, hiszen fórumok sorát szervezi és folyamatosan tárgyal a fővárosi vállalkozókkal. Az elnök szerint azonban a BKIK-nak csak akkor van esélye meghatározó szerepet játszania a magyar gazdaságban, ha szorosan együttműködik a vidéki kamarákkal.

Az Ipari Tagozat elnöke a Blogstarnak adott interjújában elmondta, az együttműködés annak ellenére is elengedhetetlen, hogy a legtöbb vállalkozás Budapesten működik és a főváros termeli a GDP jelentős részét. Példaként a Paks 2 beruházást hozta fel, amelyhez nehéz lenne kapcsolódniuk a fővárosi vállalkozóknak, ha Budapest nem fog össze a Tolna megyei kamarával. „A BKIK-nak a legerősebb kamaraként a vidéki tapasztalatokat és a jó gyakorlatokat is felhasználva kell kijelölnie a jövőt” – szögezte le Zsabka Zsolt.

Az elmúlt hetekben a BKIK két fontos kormányzati döntésben is elévülhetetlen érdemeket szerzett a szakmai összefogás megteremtésével, aminek eredményeként a kormányzat az előzetes várakozásokkal ellentétben 2023. december végéig meghosszabbította az új építésű ingatlanok esetében az 5 százalékos áfakulcsot, továbbá a környezetvédelmi termékdíj emelését is elhalasztotta. 

Ezek az eredmények mutatják meg a BKIK, illetve az Ipari Tagozat működésében tapasztalható pozitív változásokat, ugyanakkor a kamarának nem az a feladata, hogy hirtelen reagáljon a politikai folyamatokra, hanem éppen az, hogy előzze meg azokat, tegyen javaslatokat, illetve készítse fel vállalkozóit a változásokra – véli az Ipari Tagozat elnöke, aki ezzel kapcsolatban hozzáteszi, a BKIK hamarosan online és papíralapú ismertető füzetet ad ki, amely bemutatja majd a vállalkozásoknak, milyen szabályok vonatkoznak a termékdíjra.

Zsabka Zsolt azon túl, hogy sikeresen vezeti a BKIK Ipari Tagozatát, a négy országban is jelen lévő Diagramma cégcsoport tulajdonosa és vezérigazgatója. Adódhat a kérdés, mi rejlik tudatosan felépített és sikeres pályafutása hátterében? „Fiatal vállalkozóként a legnagyobb hiba az, ha valaki megijed a feladatoktól. Folyamatosan kérdezni kell, és tanulni. A siker receptjét így foglalnám össze: alázat, tanulás és az, hogy az akadályokat olyan következő lépcsőfokként fogjuk fel, ahová fel kell lépni. Magyarország kicsi ország ahhoz, hogy csak befelé gondolkozzon. Aki igazán jó vállalkozó akar lenni, nem teheti meg, hogy nem ismeri a nemzetközi trendeket, globális példákat” – vallja Zsabka Zsolt.

A Zsabka Zsolttal készített teljes interjút a Blogstar.hu-n olvashatják.

Fotó: Gémes Sándor/Promenad.hu