Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2015-ben eddig a tavalyi 19-nél több, összesen 23 esetben kezdeményezett közbeszerzési jogorvoslati eljárást, és az ügyek többségében a számvevőszéki érvelést elfogadva jogsértést állapítottak meg – számolt be Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Az ÁSZ „Jó gyakorlatok” című szemináriumán tartott előadásában Domokos László kiemelte: az ÁSZ-nak jelentős ellenőrzési tapasztalata van a közbeszerzések és az uniós források felhasználása területén. A szemináriumnak az is aktualitást ad, hogy november elsejétől új közbeszerzési törvény lépett hatályba Magyarországon, illetve idén érdemben is megkezdődött a 2020-ig tartó európai uniós támogatási ciklus, amely Magyarország gazdaságfejlesztése szempontjából rendkívüli lehetőségeket rejt.

2014-ben 19, 2015-ben pedig eddig 23 esetben kezdeményezett az ÁSZ közbeszerzési jogorvoslati eljárást, az esetek többségében az érvelésüket elfogadva megállapították a jogsértést. Az ÁSZ egy-egy jogorvoslati eljárás kezdeményezésekor akár több száz gazdasági esemény – beszerzés – vonatkozásában tesz bejelentést, amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottság beszerzésekre bont. 2014-ben majdnem 250, 2015-ben eddig csaknem 300 jogorvoslati eljárást indított a döntőbizottság az ÁSZ jelzései alapján.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos visszatérő és sorozatos szabálytalanságokra a felsőoktatási intézmények 2014-ben és 2015 első felében lezajlott ellenőrzése irányította rá a figyelmet. Az ellenőrzések során megállapították, hogy az intézmények több mint felénél – összesen 17 intézménynél – megsértették a közbeszerzési előírásokat.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos szabálytalanságokat nemcsak a felsőoktatásban, hanem más ellenőrzött szervezetéknél is feltártak az elmúlt időszakban. Domokos László külön kiemelte az Országos Mentőszolgálatot, ahol a 2008–2012-re kiterjedő ellenőrzés megállapította, hogy az mentőszolgálat dologi kiadásainak felhasználása során összesen 38 közbeszerzési jogsértést követett el.

A tapasztalatokat összegezve az elnök hangsúlyozta: az ÁSZ ellenőrzései rávilágítottak, hogy a nem megfelelő vezetésnek, illetve a nem elégséges tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek. Az ÁSZ ezért állított össze egy négypontos javaslatcsomagot az állammenedzsment megújítása érdekében. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a vezetői követelményeket és juttatásokat közelíteni kell a piaci követelményekhez, az állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek tevékenységét pedig folyamatosan értékelni kell a szabályosság, eredményesség, gazdaságosság szempontjából.

Az elnök beszélt a Magyarország európai uniós tagságának mérlegét értékelő ÁSZ elemzésről is, amely rávilágított, hogy Magyarország számára az európai uniós tagság nettó pénzügyi mérlege egyértelműen előnyösen alakult, és ez a tagság első évei után tovább erősödött. Hozzátette ugyanakkor, hogy az európai uniós támogatások nagysága nem bizonyult elégségesnek a növekedési pálya felgyorsításához. Mindez megerősíti, hogy a 2014-2020 közötti támogatási ciklusban rendelkezésre álló források felhasználása során kiemelten kell kezelni a fenntartható növekedést támogató gazdaságfejlesztést.

MTI