Az EXIM Magyarország 968,5 milliárd forint összegű hitelkihelyezéssel zárta az első félévet, mely a 2022-es év azonos időszakához viszonyítva ötszörös növekedést jelent, és a tavalyi egész éves hitelfolyósítás értékét is közel kétszeresen haladja meg – közölte a pénzintézet.

Kiemelték, hogy a bank hitelállománya a félév végén meghaladta a 2250 milliárd forintot, mérlegfőösszege pedig elérte a 3146 milliárd forintot, ami 82 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért összeget.

A februárban elindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a bank legkeresettebb terméke volt, a konstrukció révén a bank 420 milliárd forintot helyezett ki, amelyből a forgóeszközhitel 400 milliárd forintot tett ki.

A második legnépszerűbb termék a bank közvetlen belföldi befektetési hitelterméke volt, amelyből közel 292 milliárd forintot helyeztek ki.

Hoffmann Mihály, az EXIM pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az első hat hónapban a bank 588 milliárd forint összegű forintkötvényt értékesített; ennek is köszönhető, hogy a magyar vállalkozásokat kedvezményes forrásokkal tudta ellátni.

A hazai kötvényértékesítésen túl a bank áprilisban 1,25 milliárd dollár összegű nemzetközi devizakötvény kibocsátását hajtotta végre, illetve június végén 300 millió euró értékű hitelt vettek fel az ING Banktól a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (MIGA) garanciájával – írták.

A pénzintézet piaci részesedése a vállalati hitelezésben 14,5 százalékra nőtt június végére a tavaly év végi 9,8 százalékról.

A bank ügyfeleinek száma 10 százalékkal nőtt az első félévben, így 3189-re emelkedett 2905-ről. A hitelkérelmet benyújtók 90 százaléka továbbra is a kis- és középvállalkozások közül kerül ki.

A bank tőkemegfelelési mutatója a félév végén meghaladta a 17 százalékot, jelentős likviditási tartalékkal rendelkezik, hitelportfoliójának minősége javul, az NPL-ráta fokozatosan mérséklődik – összegezték.

Az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége; az EXIM név alá két jogi személy – az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.) – tartozik. A szervezet közel 30 éve a világ mintegy 150 országába segített már eljuttatni magyar termékeket vagy szolgáltatásokat.

(Forrás: MTI)