Az elemzők szerint az építőipar teljesítményének februári visszaesése várható volt, az év második felében azonban már a rendelésállomány növekedésére lehet számítani.

Az építőipari termelés volumene februárban 19,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés csökkenését – csakúgy, mint az előző hónapban – részben az uniós forrásból végzett munkák múlt év végi befejeződése, részben a magas bázis okozta – jelentette a KSH. Koji László, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek kiemelte: várható volt, hogy februárban is csökkenni fog az építőipari termelés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A feszültséget többnyire az jelenti, hogy az építőipari teljesítmény-csökkenés kétszámjegyűvé vált, és szerinte ez így is marad az első fél évben.

Az ÉVOSZ elnöke úgy látja, bizakodásra az adhat okot, hogy az előző hónaphoz képest a rendelésállomány nőni kezdett, de összességében még mindig 40 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél. Reményeik szerint az év közepétől jelentősen nő majd a rendelésállomány, és arra számítanak, hogy az év utolsó hónapjaiban már pozitív lehet az építőipar termelése.   

Koji László úgy fogalmazott: „sok pozitív dolognak kell történnie a hátralévő időszakban ahhoz, hogy az építőipar idei termelési értéke ne sokkal maradjon el a múlt évitől”. A szakmai szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy május-júniustól várhatóan megnyílnak az uniós források, és ezzel a kormány számára lehetővé válik a két éve elhalasztott nagy építési beruházási célú közbeszerzések indítása. Koji László elmondta: jelenleg legnagyobb mértékben a közösségi megrendelések hiányoznak az építőipar rendelésállományából, a lakásépítés segít, de ennek kedvező hatása az év végi, jövő év eleji termelési értékben fog megjelenni. 

Az ingatlan.com MTI-hez csütörtökön megküldött kommentárjában Balogh László vezető gazdasági szakértő kiemelte: az összesített adat azt mutatja, hogy a szektorban átrendeződés figyelhető meg, az épületépítés alágazaton belül a szerződésállomány és az új szerződések volumene jelentősen növekedett, míg az egyéb építményeket magában foglaló alágazat teljesítménye folyamatosan és jelentősen csökken.

A szakértő szerint a következő időszakban a lakásépítések válhatnak az építőipar motorjává, a lakásépítések növekedéséhez pedig az új lakások iránti fokozódó kereslet, ezzel összefüggésben a kormányzati lakásépítési program kibővítése és az új lakásokra vonatkozó áfakulcs csökkentése is hozzájárulhat. Az új lakások piacának élénkülésére utal az is, hogy az ingatlan.com-on az idei év első három hónapjában országszerte 131 településen hirdettek épülőfélben lévő lakóingatlant, míg egy évvel korábban csak 58 településen kínáltak ilyen ingatlanokat – írta a szakértő.